Tag Archives: омо илинден

Совет на Европа: Бугарските судови неоправдано одбиваат регистрирање на ОМО “Илинден”

Комитетот на министри на Советот на Европа го разгледуваше спроведувањето на пресуди и одлуки на Европскиот суд за човекови права, вклучувајќи ги и пресудите против Бугарија за одбивањето да дозволи регистрирање на ОМО  “Илинден” и оцени дека одбивањето е неоправдано. Европскиот суд досега има донесено шест пресуди во корист на ОМО “Илинден” но ниту една не е спроведена. „Комитетот на ...

Read More »

Претседателот Стево Пендаровски оствари средба со претставници на ОМО „Илинден“ и здруженија на граѓани од Пиринска Македонија

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на ОМО “Илинден“ и претставници на неколку други здруженија на граѓани со Македонци од Република Бугарија. Претставниците на здруженијата го информираа претседателот Пендаровски за нивната работа и активности во областа на човековите права, промовирање на толеранција и градење на граѓанско општество. Во однос на дијалогот со Бугарија, претседателот Пендаровски оцени дека почнува нова фаза, ...

Read More »

Атанас Кирјаков од ОМО „Илинден“: Бугарија да ја почитува резолуцијата на ЕУ за правата на Македонците во Пиринска Македонија

Бугарија мора да ги почитува резолуцијата на ЕУ и бугарскиот суд од 1 јуни 2021 година да ги регистрираат сите македонски здруженија и организации во државата. Во спротивно, за Бугарија ќе следат санкции од ЕУ. Ова го истакнува Атанас Кирјаков од Благоевград (Горна Џумаја) во Пиринска Македонија, еден од челниците на ОМО „Илинден“, која годинава слави јубилеј 30 години. Пиринска Македонија ...

Read More »

Македонскиот активист во Бугарија, Атанас Кирјаков повикан во полиција: Toa е „европската демократија“ во Бугарија

Кандидат за градоначалник на Благоевград е распишана потерница на национално ниво. Тој ќе биде сослушан на 17 август во Софија. Излегува дека полицијата го барала три години, а за тоа време тој не знаел, водел кампања за градоначалник, учествувал во протести и активно коментира за важни теми за жителите на Благоевград. Атанас Кирјаков, кој беше првиот што објави дека ќе ...

Read More »

Пиринска Македонија: ОМО „Илинден” со кандидат за градоначалник за Благоевград

Атанас Кирјаков, македонски активист од Пиринска Македонија денеска во Бугарија, објави дека на претстојните локални избори ќе биде кандидат на ОМО „Илинден“ за градоначалник на Благоевград. На 27.08.2019 година ИК на ОМО „Илинден“ ја издигна кандидатурата на Атанас Кирјаков за градоначалник на Благоевград на претстојните локални избори, кои ќе се спроведат во текот на месец октомври 2019, објави тој на својот профил ...

Read More »

Европски суд за човекови права: Бугарија да и плати на ОМО „Илинден“ 33.000 евра

  Европскиот суд за човекови права пресуди Бугарија да ѝ плати на ОМО „Илинден“ 33.220 евра за штетите што се нанесени со одбивањето на регистрацијата на организацијата и забраната за собири, објави Независната балканска новинска агенција (ИБНА). Европскиот суд за човекови права ги објави пресудите за случаите на ОМО „Илинден“, Јордан Иванов и други, како и Кирил Иванов против Бугарија. ...

Read More »

Советот на Европа ќе следи дали здружението ОМО Илинден ќе биде регистрирано во Бугарија

Комитетот на министри на Советот на Европа кој заседваше на ниво на заменици, на состанокот посветен на почитувањето и спроведувањето на пресудите донесени од Европскиот суд за човекови права, одлучи и понатаму да го следи случајот со регистрацијата на ОМО Илинден од властите на Бугарија. Комитетот на министрите на Советот на Европа, во одлуката објавена денес, најнапред изразува длабока загриженост во ...

Read More »