Tag Archives: Проф. д-р Катерина Тодороска

Проф. Д-р Катерина Тодороска: Пред и после Протоколот (Дел 6)

Во мојот последен, шести по ред, тематски текст за Записникот наречен Протокол, сè уште се задржувам на третата точка од дневниот ред на Вториот состанок на Заедничката меѓувладина комисија, формирана врз основа на членот 12 од Договорот на пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија, кој се одржа на 17 јули 2022 година во Софија, која се ...

Read More »

Проф. Д-р Катерина Тодороска: Пред и после Протоколот (Дел 5)

Третата точка од дневниот ред на Вториот состанок на Заедничката меѓувладина комисија, формирана врз основа на членот 12 од Договорот на пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија, кој се одржа на 17 јули 2022 година во Софија се однесува на „Усвојување на насоки за дејствување во исполнувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република ...

Read More »

Проф. Д-р Катерина Тодороска: Пред и после Протоколот (Дел 4)

Записникот од Вториот состанок на Заедничката меѓувладина комисија, формирана врз основа на членот 12 од Договорот на пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија, кој се одржа на 17 јули 2022 во Софија, наречен Протокол во продолжение ги содржи информациите од работата на РГ 3 – Меѓуресорска работна група „Европска соработка – зелена транзиција и дигитална трансформација, ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Пред и после Протоколот (Дел 3)

Со оглед на тоа што основата за појавувањето и реализирањето на фамозниот Записник наречен Протокол веќе ја напишав, од денес ви ги презентирам значајните, сериозно загрижувачки точки, за македонската држава во него. Напомнувам дека за одредени недоумици се консултирав со лица чија досегашна работа предизвикува почит, а чие мислење лично ми значи. Исто така, поради обемноста на материјалот, а за ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Пред и после Протоколот (Дел 2)

Методологијата и терминологијата на секоја наука е засебна и многу тесно го одредува пишаното/­кажаното од авторот, што тоа се однесува и на историографијата. Така, секој потпишан документ како декларација, записник, договор, уредба, спогодба, протокол, има точно одредена историска тежина, а со тоа и важност при неговото почитување и спроведување. Кон именувањето се додава категоријата домашен – меѓународен – билатерален – ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Несудените домазети

Проф. д-р Катерина Тодороска Несудените домазети (драма во неколку чина) Чин 1 Ликови: – Русин, прв стројник; – Султан, втор стројник; – Македонија, посакуваната невеста; – Бугарин, несудениот зет; – Европа, загрижените роднини. Сцена прва. После двегодишни борби меѓу Русинот и Султанот. На 3 март 1878 година во местото Сан Стефано, близу Цариград, Османлиска Империја. Русинот: Нашата борба покажа колку сум  понадмоќен од тебе. Затоа, ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Мудри одлуки се носат со познавање на историјата

Дниве, многумина ме прашуваат зошто не пишувам за францускиот предлог, ставен како нож под грло на Македонија. И морам да ви кажам дека тоа го правев од многу причини. Една е што со години наназад пишував зошто не смее да се формира мешовита комисија со Бугарија која ќе „преговара“ за македонската историја, па се формира Комисија за образовни и историски ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Образ Ова Ни Е

Овој текст е пишуван пред две години. Тогаш УКИМ беше апострофиран како центарот на злото во високото образование, а јас мислев и сѐ уште мислам дека рибата смрди од главата, а главата на образованието, од сите степени, е Министерството за образование и наука. Секако, над таа глава има друга, Владата. И така се вртиме во круг на некадарни, но континуирани ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Кој го запали „институтот“ во Битола?

Велат секоја возраст има свои убавини. И јас сум од поборниците на таа констатација, особено затоа што сметам дека возраста ја следи и искуство. А јас, со пристојна количина на години веројатно имам искуства за многу повеќе од биолошката возраст. Што велат моите искуства за тоа кој го запали „институтот“ во Битола? Едно време, на факултет предаваше професорка со скромни, ...

Read More »

Константната константа

Пишува: Проф. д-р Катерина Тодороска Кога зборуваме за историјата на еден народ, упатно е да не се повторуваат многу познатите факти со излитени и стереотипни фрази. Тргнувајќи од тоа, решив, да скратам познати нешта и да искористам помалку познати и непознати податоци. Верувам, интересни за јавноста. Почетокот му го отстапувам, на еден исклучителен руски интелектуалец Николај Николаевич Дурново (23 октомври/4 ...

Read More »