Tag Archives: Првото летало на македонската авијација „Илинденка“

Србија го врати првото македонско летало „Илинденка“

Првото летало на македонската авијација „Илинденка“ е изложено денеска на спортскиот аеродром Стенковец, каде се одржува свеченост со голем аеромитинг по повод 100 години македонска авијација. Илинденка е произведена во фабриката „20 Мај“ во Скопје. Првиот лет со едрилицата е изведен во 1955 година, а ќе остане запаметена по своето учество на светското едриличарско првенство во Полска, во 1958 година, ...

Read More »