Tag Archives: Роберт Кленкоски

Роберт Кленкоски и министерката Луција Путрих ја засилуваат соработката за интеграцијата на Македонија во ЕУ

На 20 јули 2023 година се одржа значаен онлајн разговор помеѓу Роберт Кленкоски, претседател на Централниот совет на Македонците во Германија, и министерката Луција Путрих, полномошничката на земјата Хесен при Бундестагот за федерални и европски прашања. Средбата беше поддржана од Уте Штетнер, директорка на Одељението за европски и меѓународни работи во Хесенската државна канцеларија. Цел на овој разговор беше поддршка на ...

Read More »

Роберт Кленкоски – Првиот Македонец во Комисијата за Учество и Интеграција во Берлин

Првиот Македонец избран во Комисијата за Учество и Интеграција на Штеглиц-Зелендорф во Берлин (2022-2026). Со изборот на новиот Совет на општината Штеглиц-Зелендорф во Берлин, новоформирана е Комисијата за Учество и Интеграција на Окружното Собрание Штеглиц-Зелендорф. Покрај окружните пратеници, во комисијата членуваат и шест советници на граѓаните. Тие треба да ја одразуваат различноста на луѓето со миграциско потекло во заедницата. Роберт ...

Read More »