Tag Archives: Рождество на Пресвета Богородица

Православните христијани денеска го слават раѓањето на Рождество на Пресвета Богородица

Рождество на Пресвета Богородица е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна. Дури откако ослабнало паганството, христијаните, покрај на Исус Христос, можеле да ѝ оддадат заслужено признание и на неговата мајка.Народот верува дека Пресвета Богородица е заштитничка на мајките воопшто и ...

Read More »