Tag Archives: Свети.Василиј – Василица

Македонците во Албанија ја одбележаа Свети.Василиј – Василица

Македонците во Албанија го прославија празникот Свети Василиј Велики, со кој се означува почетокот на Новата година,според јулијанскиот календар. По традиција празникот се одбележа во духот на македонските обичаи и традиција. Во Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник, синоќа се палеа василичарски огнови, се пиеше вино и топла ракија, се пееја песни. Според традицијата наследена од дедовци прадедовци, деца маскирани и ...

Read More »