Tag Archives: Централниот совет на Македонците во Германија

Централниот совет на Македонците во Германија упатува искрени честитки до проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова

Централниот совет на Македонците во Германија упатува искрени честитки до проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова, која на 8-ми мај 2024 година беше избрана за претседателка на Македонија. Нејзиниот избор претставува историски момент за Македонија и носи нови перспективи и визии за иднината на земјата. Во изборната ноќ, високи претставници на Централниот совет на Македонците во Германија, заедно со партнерската организација “Илинден”-Тирана ...

Read More »

Ексклузивно интервју со г-дин Никола Ѓурѓај, Претседател на Македонското друштво “Илинден”-Тирана, за Централниот совет на Македонците во Германија

Кои значајни пресвртници и успеси успеавте да ги постигнете досега како претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана? НЃ: Идејата за формирање на македонското друштво “Илинден”-Тирана дојде од неколкумина млади Македонци, а целта беше поинакво дејствување од дотогаш практикуваното, за заштита и афирмација на Македонците во Република Албанија. Еве, 15 години од формирањето на македонското друштво “Илинден”-Тирана се бори за заштита на ...

Read More »

Компанијата “Veridos GmbH” внимателно го разгледа барањето испратено од Централниот совет на Македонците во Германија за обезбедување пасоши

Компанијата “Veridos GmbH”, лидер во областа на сигурниот идентитет, внимателно го разгледа барањето испратено од Централниот совет на Македонците во Германија за обезбедување пасоши. Господинот Роберт Кленкоски, Претседател на Централниот совет на Македонците во Германија, преку писмо до господин д-р-Инг. Стефан Хофшен, Управен Директор на “Bundesdruckerei Gruppe GmbH”, изрази загриженост поради можни одложувања во испораката на пасошите од истата компанија. ...

Read More »

Централниот совет на Македонците во Германија со ултиматум до Владата, бараат итни мерки за враќање на човековите права

Одборот на Централниот совет на Македонците во Германија на вонреден состанок едногласно одлучи да побара итно враќање на човековите права за македонските граѓани и да покрене правна постапка, соопштија денеска. Од 13 февруари 2024 година, македонската влада не ги почитува основните права на Македонците ширум светот. Особено, одлуката да се прогласат важечки пасоши за неважечки без доволен капацитет за издавање ...

Read More »

Централниот совет на Македонците во Германија испрати барање до македонската амбасада во Берлин, Бон и Минхен, изразувајќи загриженост поради долгите чекања за термини за пасоши

Централниот совет на Македонците во Германија испрати итно писмо до македонските амбасади во Берлин, Бон и Минхен, изразувајќи загриженост поради долгите чекања за термини за фотографирање за пасоши. Писмото, изработено во името на Централниот совет на Македонците во Германија, истакнува дека овие чекања значително ги ограничуваат личната слобода и мобилност на заедницата. Во писмото се спомнува дека до сега се ...

Read More »

ФУЕН и Централниот Совет на Македонците во Германија ја честитаа 15-годишнината од формирањето на Mакедонско друштво “Илинден”-Тирана 

По повод одбележувањето на 15-годишнината од формирањето, раководството на македонското друштво “Илинден”-Тирана доби честитки од асоцијации со кои има плодна соработка. Во повеќето честитки е и онаа на Федералната унија на европските националности, ФУЕН, каде друштвото е полноправна членка. Среќен роденден на Македонско друштво “Илинден“-Тирана,  организација членка на ФУЕН. Формирано е пред 15 години со цел да го заштити и афирмира ...

Read More »

Централниот совет на Македонците во Германија апелира до македонската влада да се продолжува рокот за замена на патните документи

Централниот совет на Македонците во Германија денеска итно апелира кон владата на Германија и претставниците на медиумите да го свртат вниманието на предстојниот предизвик во врска со македонските патни документи. Предстојниот рок за замена на патните документи претставува сериозна пречка за македонската заедница во Германија, особено за оние кои уште располагаат со документи со името на државата “Република Македонија”. Околу ...

Read More »

Централниот Совет на Македонците во Германија упати честитка за 15 годишнината од основањето на Македонското друштво “Илинден“-Тирана

Честитка за 15-годишнината на Македонското друштво “Илинден” во Тирана и Поздрав од Централниот Совет на Македонците во Германија Македонското Друштво “Илинден” во Тирана го прославува својот 15-годишен јубилеј и ги истакнува значајните постигнувања во текот на годините. Во овој период, друштвото одржа многу средби со државните институции и локалната власт за заштита на правата и позицијата на македонското малцинство во ...

Read More »

Македонците застапени и во Советодавниот Oдбор во Берлинскиот округ Штеглиц- Целендорф

На 1 март 2023 година, беше конституиран новиот oкружен Cоветодавен oдбор за учество и интеграција за изборниот период 2022-2026 година. Основата за неговата работа е особено став 19 од законот за потпомагање за учество во миграциското општество на сојузната покраина Берлин. Во октомври 2022 година, беа избрани новите членови на oкружниот Cоветодавен oдбор за учество и интеграција, во рамките на ...

Read More »

Честитка од Централниот совет на Македонците во Германија по повод 11 Октомври – Денот на народното востание

Централниот совет на Македонците во Германија на сите граѓани на Македонија и на Македонците ширум светот им го честита државниот празник 11 октомври, Денот на народното востание на македонскиот народ. На овој ден пред точно 81 години, македонскиот народ се крена на вооружено востание против фашистичкиот окупатор, востание со кое отпочна сенародната борба за слободна Македонија. Со својата вооружена борба, ...

Read More »