Tag Archives: Вевчани

Македонија: Во Вевчани почнува Фестивалот на народна култура ,,Пображење”

Денеска во Вевчани почнува 9. по ред Фестивал за народна култура ,,Пображење” во организација на Културно-уметничкото друштво „Дримкол” од Вевчани. Од денеска и во наредните три дена 500 уметници од различни држави ќе ја презентираат народната култура пред вевчанската публика и пред многубројните туристи и гости кои токму овие денови престојуваат во Вевчани и регионот. Фестивалот почнува вечерва во Домот ...

Read More »

Концерт на КУД „Дримкол“ по повод 70 години организиран фолклор во Вевчани

Културно уметничкото друштво „Дримкол“ од Вевчани, денеска, во Скопје во МКЦ во 19 часот ќе одржи  концерт под мотото „70 години организиран фолклор во Вевчани“. На концертот ќе биде прикажан документарен филм кој со архивски снимки и слики ќе сведочи за оваа долга и континуирана традиција на организиран фолклор во Вевчани од првиот настап на 11-октомвриските свечености во Скопје во ...

Read More »