Author Archives: Весник Илинден

Објавени нови аудио снимки за Еди Рама во германски медиуми (ВИДЕО)

Германскиот весник „Билд“ објави нови аудиоснимки, овојпат разговори меѓи албанскиот премер Еди Рама и директорот на Центарот за емиграција во албанското МВР Арбен Кечи. На аудиоснимката, според албанските медиуми, Рама и Кечи разговараат за влијанието во изборните резултати во 2017 година. Во реакцијата на премиерот Рама се наведува дека со овие снимки опозицијата се обидува да го блокира почетокот на ...

Read More »

Демократи ја поздравуваат Одлуката на ФЕУН за прифаќање на „Резолуција за образовна и културна автономија за Македонците во Албанија“

Во главниот град на Словачката Република, Братислава на 13. 06. 2019 год. беше почетокот на работата на 64-от конгрес на Федералната унија на европските националности – ФУЕН. Воедно, овој конгрес беше во духот на прославата на 70 – годишнината од основањето на оваа европска унија, која седумте децении од постоењето ги слави со бројни постигнувања. Конгресот го организира Партија на ...

Read More »

Deputeti Sterjovski në Kuvend kërkoi vëmëndje më të madhe për zonën e Gorës

Deputeti i partisë Aleanca e Maqedonasve për Integrim Europiane – AMIE, Vasil Sterjovski, në seancën e sotme parlamentare kërkoi nga Qeveria vëmëndje më të madhe dhe investime për zonën e Gorës në Kukës e cila është zona më e varfër në Shqipëri. Fjalimi i plotë; I nderuar kryetar i Kuvendit, Të nderuar deputetë, Partia Aleanca е Maqedonasve për Integrim Europian, ...

Read More »

ФУЕН изгласа Резолуција предложена од Македонско друштво „Илинден“-Тирана за културна автономија на Голо Брдо, Мала Преспа и Гора 

Федералната унија на европските националности (ФУЕН) на 64. Конгрес што се одржува во словачкиот главен град Братислава, едногласно усвои Резолуција со која се бара културна и образовна автономија за македонското малцинство во Албанија, предложена од македонското друштво „Илинден“од Тирана. Според Никола Ѓурѓај, претседателот на друштвото, за Резолуцијата гласале сите 150 делегати, претставници на 103 организации од 35 земји во Европа. ...

Read More »

Пратеникот Васил Стерјовски побара поголема грижа за Македонците во областа Гора

Почитуван претседател на Собранието, Почитувани пратеници, Партијата Македонска алијанса за европска интеграција, како партија која меѓу другото се грижи за унапредување на положбата и правата на Македонската заедница во Албанија, изразува загриженост за положбата во која се наоѓа областа Гора во општина Кукс. Во областа Гора традиционално и во хармонија живеат Македонци и Албанци заедно. Според официјалните податоци од Заводот ...

Read More »

Македонска Алијанса ја поздрави резолуцијата на Македонското друштво „Илинден“-Тирана која ја изгласа ФУЕН

Македонската Алијанса ја поздравува одлуката на Федералната Унија на Европски националности – ФУЕН, која на 64-от Конгрес кој се одржа во Братислава, Словачка на предлог на Македонското друштво „Илинден“ од Тирана едногласно усвои Резолуција за образовна и културна автономија за нашите браќа и сестри Македонци во Албанија. ФУЕН ваквата Резолуција, од името на сите 150 делегати, претставници на 103 организации ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана за време на конгресот освари средби со преставници на ФУЕН

Од 12-17 јуни 2019 година се одржа 64-от Конгрес на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) во во хотелот Парк Ин Радисон во Братислава, Словачка Република. На Конгресот присуствува претставници на 103 организации членки од 35 земји. Покрај другите, во неговата работа учестуваше и претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај. Она што беше исклучително позитивно за Македонците во Албанија беше фактот ...

Read More »

ММДЧП ги повика членките на НАТО да не гласаат за прием на Македонија под наметнатото име

НАТО тврди дека негова мисија е да ги „промовира демократските вредности и да им овозможи на членките да се консултираат и да соработуваат во својата одбрана и во прашања поврзани со безбедноста, да решаваат проблеми, градат доверба и долгорочно да спречуваат конфликти“. А сепак, Генералниот Секретар на НАТО Јенс Столтенберг е озлогласен по изјавата дека за Македонија „не постои можност ...

Read More »

Лорант Винце реизбран за претседател на Федералната унија на европските националности – ФУЕН

Лорант Винце реизбран за уште еден мандат како претседател на Федералната унија на европските националности – ФУЕН. Собранието на делегатите на 64-годишниот Конгрес на Фуен гласаше со 196 гласови за, 5 против неговата кандидатура. “Пред три години предложив три клучни зборови: солидарност, приоритети и транспарентност. Ова го постигнавме со тоа што го свртивме нашето внимание кон помалите малцинства, до малцинствата надвор ...

Read More »

Федералната унија на европските националности изгласа резолуција поднесена од Македонско друштво „Илинден”-Тирана за правата на Македонците во Албанија 

Федералната унија на европските националности (ФУЕН) на 64-от Конгрес што се одржува во словачкиот главен град Братислава, едногласно усвои Резолуција со која се бара културна и образовна автономија за македонското малцинство во Албанија, предложена од македонското друштво „Илинден“од Тирана. Според Никола Ѓурѓај, претседателот на друштвото, за Резолуцијата гласале сите 150 делегати, претставници на 103 организации од 35 земји во Европа. ...

Read More »