3 Мај – Светски ден на слободата на медиумите

Секоја година на 3 мај припадниците на новинарската професија ги слават фундаменталните права и слободи, прават евалуација на слободата на медиумите ширум светот, преземаат чекори за одбрана од нападите врз нивната независност и се сеќаваат на своите колеги кои ги загубија животите, практикувајќи ја новинарската професија. Сето ова се случува денеска и тоа по 26-ти пат, откако во 1993 година Генералното Собрание на Обединетите нации го прогласи овој ден за Светскиот ден на слободата на медиумите (World Press Freedom Day), усвојувајќи ја Препораката од 26-тата сесија на генералната конференција на УНЕСКО две години претходно.

Advertisement