Чарлс Трети, нов британски крал

Во моментот кога умре кралицата Елизабета Втора, тронот веднаш помина на нејзиниот син и наследник Чарлс (74), досегашниот принц од Велс.

„Смртта на мојата сакана мајка, нејзиното височество Кралицата, е момент на најголема тага за мене и за сите членови на моето семејство. Длабоко жалиме за смртта на обожуваната суверена и многу сакана мајка.

Знам дека нејзината загуба длабоко ќе се почувствува низ целата земја, кралството и Комонвелтот и безброј луѓе ширум светот.

Во овој период на жалост и промени, моето семејство и јас ќе бидеме утешени од нашето знаење за почитта и длабоката наклонетост во која кралицата беше толку широко прифатена“, стои во соопштението на кралското семејство.

Но, постојат голем број практични – и традиционални – чекори низ кои тој мора да помине за да биде крунисан за Крал во наредните 24 часа.

Тој ќе биде познат како кралот Чарлс III.

Тоа беше првата одлука од владеењето на новиот крал. Можеше да избере од кое било од неговите четири имиња – Чарлс Филип Артур Џорџ.

Нова титула ќе добие и сопругата на Чарлс, Камила, чија целосна титула ќе биде кралица Сопружничка – конзорт е терминот што се користи за сопругата на монархот.

Advertisement