Црногорската заедница во Албанија е чувар на националнниот идентитет на Црногорците во Албанија

Црна Гора и Албанија се поврзани со пријателски и братски врски, а важен дел од неа е црногорската заедница на која двете земји треба да посветат поголемо внимание, беше ценето за време на средбата на градоначалникот на Цетиње Александар Касцелан со претседателот на Црногорската заедница во Албанија Маринко Цулафиц во Елбасан.

Градоначалникот на Цетиње, Касцелан на Цулафиц му го пренесе интересот и подготвеноста на општина Цетиње да ги поддржи активностите на црногорската заедница, за кои рече дека се многу важни за зачувување на националниот идентитет, култура и традиција.

„Ние им должиме и сме особено благодарни на господинот Цулафиц и Црногорската заедница за вонредната организација на денот на сеќавање на трагедијата во Медово од 1916 година, кога 385 црногорски доброволци од САД загинаа на бродот Бриндизи во близина на албанското пристаниште во Медова.рече Касчелан.

Градоначалникот го покани Цулафиц да го посети Цетиње со делегацијата на црногорската заедница, како и да се приклучи на работата на Матица од црногорските емигранти, чие седиште ќе биде во Цетиње.

Цулафиц го информираше Касцелан за позицијата на Црногорската заедница во Албанија, наведувајќи дека тие имаат поддршка од албанските власти, но и дека поддршката од црногорската страна може да биде позначајна.

“Кога го велам ова, пред се мислам на поддршката за нашите активности преку присуство или запознавање со важни државни политики. Би било добро за време на посетата на Албанија, тие да дојдат кај нас и да ги поздрават членовите на нашата заедница кои” И покрај сите историски околности, тој не ја заборави својата земја на потекло и нејзините корени “, рече Цулафиц.

Цулафиц ја прифати поканата на градоначалникот на Касцелан да го посети Цетиње, каде ќе се договорат за модалитетите на идната соработка.

Градоначалникот Касцелан го посети манастирот Свети Владимир заедно со Цулафиц и членовите на црногорската заедница.

Advertisement