Евростат: 4,3 милиони луѓе избегале од војната во Украина во ЕУ

Повеќе од 4 милиони луѓе кои избегаа од руската инвазија врз Украина се сместени во Европската унија, соопшти денеска агенцијата за статистика на ЕУ, Евростат.

Податоците на Евростат покажуваат дека 4,3 милиони граѓани кои доаѓаат од земја што не е членка на ЕУ имаат статус на привремена заштита во блокот.

Вкупно 98,2 проценти од корисниците на привремен статус се Украинци. Во текот на четвртиот квартал од 2023 година, нешто повеќе од 200.000 нови луѓе добиле статус на привремена заштита, што е најниска квартална бројка од почетокот на војната во февруари 2022 година.

Во споредба со претходниот квартал, бројките се намалени за 21 отсто. Возрасните жени сочинуваат речиси половина од корисниците со 46,2 проценти, додека речиси една третина, 33,2 отсто се деца.

Повеќе од половина од луѓето што имаат привремен статус живеат во Германија со 29 отсто и 22,1 проценти во Полска.

Привремената заштита е итна мерка за продолжување на статусот на итна и привремена заштита на граѓаните кои не се членки на ЕУ во случај на масовно раселување поради екстремни околности.

Со оглед на тоа што мерката е привремена, таа не е еквивалент на статусот на азил.

Директивата за привремена заштита, која обезбедува алатка за ЕУ за справување со такви ситуации, беше усвоена во 2001 година.

ЕУ за првпат ги искористи вонредните мерки како одговор на руската инвазија врз Украина за да им помогне на луѓето кои бегаат од војната.

Во март 2022 година, ЕУ воведе привремена заштита на луѓето кои бегаат од украинската војна, а во септември 2023 година беше продолжена до март 2025 година.

Advertisement