Фридом Хаус: Влошување на медиумите и граѓанското општество во Албанија

Фридом Хаус, со седиште во Вашингтон, во најновиот извештај „Земји во транзиција 2024: Регион соочен со силите на автократијата и демократијата“, објавен во четвртокот, нагласува дека демократијата во Албанија се соочила со голем број предизвици, особено за време на изборите на месец мај, што дополнително ја консолидираше доминантната позиција на владејачката партија.

Во поглавјето за Албанија, Фридом Хаус укажува и на влошувањето на состојбата на медиумите и намалувањето на просторот на граѓанското општество. Според организацијата, корупцијата и понатаму останува загрижувачки феномен во Албанија. Целокупната оценка на организацијата за Албанија останува непроменета од минатата година, опишувајќи ја како земја со хибриден систем на владеење.

Фридом Xаус ги цени напорите на СПАК за борба против корупцијата и организираниот криминал и ги истакнува резултатите од истрагите за политичките личности.

„СПАК постепено ги подобруваше резултатите од истрагите за случаите на корупција на високо ниво и покрена обвиненија против голем број водечки политичари во Албанија во 2023 година, станувајќи една од ретките функционални институции на правдата и обвинителството во земјата, додека процесот на проверка во Албанија продолжи. во текот на 2023 година“, се наведува во извештајот.

Извештајот се однесува на истрагите на СПАК против поранешниот премиер Сали Бериша за корупција, за што тој беше прогласен за нон-грата од САД и Велика Британија и се додава дека неговото политичко крило „се претвори во насилна група, која изгледа сака да ја дестабилизираат земјата, правејќи го неговото апсење добредојдена вест за многумина“.

Во извештајот се наведува и обвинението на СПАК против поранешниот вицепремиер Арбен Ахметај за корупција и распишувањето на меѓународната потерница по заминувањето од Албанија.

Според извештајот, „по истрагите и обвиненијата на СПАК против Бериша и Ахметај, како и разоткривањето на врските на неколку организирани криминални групи со бизниси, политичари и органи на прогонот“, забележана е сè поголема кампања за дезинформации од неколку портали. и од високи политички фигури во власта и опозицијата да се дискредитира работата на СПАК“.

Овие засилени напори на СПАК за истрага на корупцијата и организираниот криминал на високо ниво, според Фридом Хаус, поттикнаа напади врз неговите судии и обвинители од сите политички партии, кои продолжуваат да не се оградуваат од функционерите обвинети меѓу нивните редови.

„Негативната реакција ја нагласува реалноста дека СПАК не може сам да се бори против корупцијата на највисоките нивоа и од витално значење за демократијата во Албанија е политичките партии да ги отстранат оние кои се вмешани во корупција и кои имаат минато што го поткопува владеењето на правото и демократијата. “, се наведува во извештајот.

Според Фридом Хаус „албанските политички партии и понатаму не можат да се справат со корупцијата во нивните редови и се чини дека не се подготвени да се оградат од проблематичните партиски лидери кои се санкционирани во странство или кои се соочуваат со сериозни обвиненија од СПАК“.

„Овој феномен делумно е поврзан со немањето внатрешна демократија на политичките партии и нивната неспособност“ да одговорат на оваа негативна појава во нивните редови.

„Внатрешните партиски неуспеси се прелеаа во владините структури – предизвикувајќи зголемено непријателство кон критичарите во граѓанскиот сектор и медиумскиот сектор – и продолжуваат да имаат негативно влијание врз целокупната состојба на демократијата во Албанија“, се вели во извештајот.

Во поглавјето за Албанија, Фридом Xаус прикажува мрачна слика и на медиумската сцена. Според извештајот, голем дел од медиумите се подредени на деловните и политичките интереси на неколку семејства или се контролирани од бизнисмени кои купуваат акции во медиумите за да добијат јавни договори во замена за поволно известување.

Извештајот ги идентификува групата Топ медиа, во сопственост на семејството Хоџа, групата Клан, во сопственост на семејството Франгај, Медиа Визион, сопственост на семејството Дулаку, Г2 Медиа, сопственост на браќата Улај, семејството Хисенбелиу и италијанскиот новинар Карло Болино.

Според наодите на извештајот, телевизиските канали „во сопственост на семејствата Хоџа, Франгај, Хисенбелиу и Болино имале 86,94 отсто од телевизиската публика во првите пет месеци од 2023 година“.

Некои од овие медиумски компании, според извештајот, кој се однесува на организации кои ги идентификуваат сопствениците на медиумите, добиваат субвенции од централната и локалната власт во замена за поволно покривање.

Во извештајот се вели дека „кога медиумите ќе станат критички настроени кон владата, како во случајот со Њуз 24 на семејството Хисенбелиу, тие се соочуваат со казнени мерки, закани и во некои случаи високи казни“.

Извештајот документира неколку случаи на физички и вербални напади врз новинари во Албанија поради нивното известување за високи политичари и членови на двете политички партии.

Извештајот особено ги истакнува нападите и заканите кон новинарите Елвис Хила, Афровита Хисај и Елтон Кино, како и вербалниот напад врз новинарката на „Балкан инсајт“ Ола Џама од страна на градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај, кој ја нарече „платен атентатор“ по објавувањето на написот за истрагата за корупција за тендерот за горење во Тирана.

Според организацијата, бизнисмените „плаќаат на анкетари и новинари и спонзорираат големи телевизиски емисии на политичка дебата, кои влијаат на јавното мислење“. Според извештајот, ова е направено „за промовирање на агендите на политичките партии во замена за корист од договори за јавни тендери или други услуги“.

Во оваа форма, според извештајот, овие медиуми ги игнорираат важните прашања со кои се соочува Албанија. Годишниот извештај на „Фридом Xаус“, кој се занимава со главните демократски параметри на земјите во транзиција, ги обвинува двете страни од политичкиот спектар во Албанија, кои доведоа до слабеење на позицијата на парламентот да ја надгледува работата на владата. .

„Поделбата во Демократската партија имаше ударен ефект врз улогата што ја игра опозицијата во одржувањето на владата одговорна и придонесувајќи за основното функционирање на парламентот, што доведе до насилни судири во парламентот во последните два месеци од 2023 година, што го поткопа важното улогата што законодавниот дом ја игра во парламентарната демократија“, се вели во извештајот.

Владата, според извештајот, ги искористила „насилните судири за дополнително да го попречи овластувањето на парламентот да бара одговорност од владата, донесувајќи голем број нови закони во декември 2023 година за строго да ги казни членовите на парламентот кои дејствуваат спротивно на правилата, што го отежнува опозицијата да побара парламентарни истраги за одлуките на Владата“.

Во извештајот се наведува и дека „премиерот Рама и Социјалистичката партија ги искористиле се понасилните поделби на опозицијата за да ја консолидираат власта и да доминираат на изборите одржани на 23 мај“.

„Набљудувачите на изборите ја документираа злоупотребата на државните ресурси од страна на Социјалистичката партија за зголемување на политичката предност во голем број општини пред изборите, стратегија особено корисна на општинско ниво каде што многу локални власти се недоволно финансирани и зависни од централната власт“, ​​се вели во извештајот. во извештајот.

Во поглавјето за Албанија се посочува и дека просторот за дејствување на граѓанското општество е стеснет, нагласувајќи дека во текот на 2023 година владата предлагала, а парламентот одобрил закони „без соодветно ангажирање на невладини организации и интересни групи“, што е законска обврска за Членството на Албанија во Европската Унија.

„Владата и парламентот не успеаја да се вклучат во конструктивен дијалог со граѓанскиот сектор, докажувајќи дека условите за ангажман на невладините организации и нивно зајакнување преку консултации за изготвување политики остануваат празно ветување“, нагласуваат од Фридом Хаус.

Advertisement