Глобална полициска операција против организираниот криминал

Во меѓународна полициска акција бил зададен „најсофистициран светски“ удар врз организираниот криминал со шпионирање на комуникациите на криминалците, соопштија повеќе агенции. Во огромна акција во која беа опфатени 18 земји, беа уапсени стотици членови на терористички групи, мафијашки организации и мото-банди беа уапсени. Наречена „Иронсајд“, операцијата се засноваше врз тригодишна соработка помеѓу спроведувачите на законот во над десетина земји, вклучително и во САД, Европа, Австралија и Нов Зеланд. Австралија и Нов Зеланд први дадоа детали за она што властите го опишаа како „тежок удар“ врз мрежите на организиран криминал низ целиот свет. Европол и ФБИ се очекува да дадат повеќе детали за операцијата во нивните региони подоцна.

Advertisement