Со строги безбедносни аранжмани што им прилегаат на нивната кралска крв и статус на национално богатство, мумиите ќе бидат преместени во новиот Национален музеј на египетска цивилизација во она што се нарекува Златна парада на фараоните.

Тие ќе бидат пренесени со голема помпа по хронолошки редослед на нивното владеење.

Египет доживеа нагло зголемување на инфекциите со Ковид-19 пред една година, но по падот на бројот на случаи и смртни случаи, подоцна се укинати ограничувањата за собири на отворено.

Една од главните атракции на настанот е кралот Рамзес Втори, најпознатиот фараон на Новото кралство, кој владеел 67 години и останал запаметен по потпишувањето на првиот познат мировен договор.

Втора е кралицата Хатшепсут, или најистакната од благородни дами. Таа стана владетел иако обичаите во нејзиното време беа дека жените не стануваат фараони.

Секоја мумија се носи на украсено возило опремено со специјални амортизери и опкружено со воени кочии со коњи.

Додека древните техники на мумификација првично ги зачувале фараоните, тие за овој настан се ставени во специјални ковчези исполнети со азот за да помогнат да се заштитат од надворешните услови. Патиштата по должината на трасата исто така се обновени за да се одржи патувањето без проблеми.

Египетските власти се надеваат дека новиот музеј, кој целосно ќе се отвори овој месец, ќе помогне во ревитализацијата на туризмот – главен извор на девизи за земјата, пишува Би-Би-Си.