КФОР донираше 10 уреди за кислород на Центарот за семејна медицина во Драгаш областа Гора

Потребата од овие уреди се зголеми по почетокот на пандемијата, а нашите капацитети беа многу ограничени пред почетокот на пандемијата, а потребата од овие уреди беше многу помала, изјави за горапрес Бехар Бреноли, директор на Дирекцијата за здравство.

„Минатата година им се обратив на претставниците на оваа мисија преку турскиот КФОР стациониран во Драгаш за помош во снабдувањето со медицинска опрема и како што можете да видите денес, тие ми обезбедија десет апарати за кислород, преку италијанскиот ЦИМИК, кој што работи во состав на КФОР.

Би било добро ако овие уреди никогаш не се користат, така што нашите граѓани се здрави, но ситуацијата на теренот е различна и треба да спасиме нечиј живот секој ден со користење на овие алатки “, рече Бехар Бреноли и продолжи.

„Неколку од овие уреди ќе бидат поставени во новиот анекс што го изградивме, а кој е наменет како служба за итни случаи или оддел за прием, а овој анекс ќе биде отворен за неколку дена, а остатокот ќе го дистрибуираме до амбулантите во населените места каде што тие овие уреди се многу подвижни, па затоа е многу полесно со нив да им се обезбеди помош на пациентите на различни места “, рече директорот на Дирекцијата за здравство, Бехар Бреноли.

Рамадан Јашари, директор на Центарот за семејна медицина во Драгаш, областа Гора се заблагодари за донацијата и посочи дека ова е многу важна донација во период кога расте бројот на заболени од пандемија. Ние сме на услуга на граѓаните со нашиот персонал од почетокот на пандемијата и досега многу успешно се справивме со сите тешкотии што се појавија по избувнувањето на КОВИД 19.

Успеавме да ја одржиме ситуацијата под контрола и нашите општината никогаш не била во црвената зона. Досега, 383 граѓани беа официјално позитивни на вирусот корона во нашата општина, од кои 39 за жал ја загубија битката со КОВИД. Исто така, сакам да истакнам дека правиме интензивни подготовки за периодот на имунизација пред нас, со цел да ги заштитиме граѓани од вирусот, рече Рамадан Јашари, директор на Центарот за семејна медицина во Драгаш, областа Гора.

Претставникот на италијанскиот КФОР рече дека денес имаат среќа да можат да им помагаат на граѓаните со своите активности, и дека ќе продолжат да даваат помош на населението од оваа општина преку рани активности.

Во областа Гора, во падините на Шар Планина распослани се 18 села, населени со Македонци со муслиманска вероисповед.

Advertisement