Комесарката на Советот на Европа за човекови права Дуња Мијатовиќ: Борбата за слободата на новинарите е грижа на сите

Комесарката на Советот на Европа за човекови права, Дуња Мијатовиќ, изјави денес дека неказнивоста за злосторства против новинари не смее да се прифати како статус кво во демократските општества и дека борбата за слободни новинари мора да стане грижа на сите.

На собирот по презентацијата на книгата „Информативна мисија: Новинарите во ризик зборуваат“, организирана од Советот на Европа, Мијатовиќ рече дека бројот на убиени новинари за нивното известување рапидно расте во последните десет години, што е глобален проблем со долгорочни последици.

„Долго време, убиствата на новинари се случија надвор од ЕУ, но масакрот што се случи пред редакцијата на Шарли Ебдо, убиствата на Дафне Каруана Галиција, Јан Кучак, Лара Мека во земјите на ЕУ, ја разби големата илузија дека безбедноста на новинарите не е нивен проблем“, рече Мијатовиќ.

Барајќи европските земји да бидат проактивни во примената и споделувањето добри практики со цел да се заштитат новинарите“, Мијатовиќ посочи дека без бесплатни новинари на граѓаните им е ускратено правото да добиваат информации и дека демократијата не може да функционира добро.

„Борбата за безбедни и слободни новинари мора да биде грижа на сите, не само на новинарите“, рече Мијатовиќ и додаде дека ќе се залага и ќе работи на тоа „барем Европа да биде малку побезбедно место за новинарите“.

Мијатовиќ им изјави на новинарите дека тие се „посилни од оние што сакаат да ги исплашат, заплашат и малтретираат“.

„Со вашето неуморно барање правда, вие му служите на јавното добро. Вие не барате правда само за себе, туку за сите нас, ги штитите човековите права на сите нас“, рече Мијатовиќ.

Таа посочи дека широко распространетата неказнивост за злосторства против новинари е уште позагрижувачка, што покажува неможност на државата да ги осуди „оние кои сакаат да ја убијат вистината“.

Иако слободата на медиумите е загарантирана со многу регулативи, Мијатовиќ рече дека не ја гледа вистинската желба и подготвеност на политичките лидери да ја заштитат.

„Демократијата, човековите права, владеењето на правото не можат да се развијат ако има непријателство кон новинарите … Трагична серија убиства во Европа и бројни закани по новинарите мора да станат повик за акција“, рече комесарката на СЕ.