Косово ја слави 25-годишнината од своето ослободување

Косово одбележува 25 години од ослободувањето, кога мировните трупи на НАТО влегоа во Косово по воздушната кампања на Северноатлантската алијанса против српските воени и полициски цели во Косово и Србија.

Поранешниот американски претседател Бил Клинтон на мрежата Икс напиша дека е благодарен за 25 години мир на Косово.

Клинтон беше награден во Косово за неговиот придонес во ослободувањето на земјата. Во Приштина, на плоштадот именуван во чест на Клинтон, има и негова статуа, а во близина е отворена продавница за облека Хилари, во чест на тогашната прва дама на САД Хилари Клинтон (Хилари). Клинтон одигра клучна улога во ослободувањето на Косово во 1999 година, бидејќи работеше со другите сојузници на НАТО за да преземе воена акција во одбрана на народот на Косово.

„Можам да му пријавам на американскиот народ дека победивме – за побезбеден свет, за нашите демократски вредности и за посилна Америка“, рече Клинтон пред 25 години.

По повод Денот на ослободувањето, во среда на Косово ќе се одржат неколку различни свечености, меѓу кои и свечена седница во Собранието на Косово.На главниот плоштад во Приштина ќе се одржи парада на единиците на косовските безбедносни сили и косовската полиција.

Ка мпањата за бомбардирање на НАТО, која траеше 78 дена, заврши на 10 јуни 1999 година, по усвојувањето на Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на Обединетите нации, со повлекување на српските сили од Косово.

Резолуцијата 1244 на ОН воспостави привремена администрација на ОН во Косово, УНМИК, за да управува со земјата разурната од војна во преоден период додека не се изградат локалните капацитети и не се реши статусот на Косово.

Таа, исто така, обезбеди правна основа за распоредување на 50.000 мировни трупи предводени од НАТО за да се зачува мирот на Косово, што беше и најголемата мировна мисија на Северноатлантската алијанса.

На распоредувањето на мировните трупи му претходеше Кумановскиот технички договор, кој предвидуваше повлекување на сите српски сили од Косово и влез на меѓународните трупи на НАТО во Косово. Целосното повлекување на српските трупи беше завршено на 20 јуни 1999 година.

Advertisement