ЛОТ Полиш ерлајнс ќе ја воведе првата директна авиолинија од Тирана – Варшава  

За да се прослави ова достигнување, се одржа настан насловен „Шопен се среќава со многу на меѓународниот аеродром во Тирана“ како дел од концертот организиран од ТИА, во соработка со Здружението Фредерик Шопен, Ансамблот Про Музика, Училиштето за музика, со поддршка на Амбасадата на Полска.

Повеќе од 30 уметници учествуваа на концертот во транзитниот простор предводен од маестро Жани Цико. Уникатниот настан го привлече вниманието на патниците кои се качуваа на различни дестинации.

„ ЛОТ Полиш ерлајнс е наш партнер во чартер сообраќајот долго време и сега имаме ЛОТ како постојана авиокомпанија за сообраќај планиран во TIA. Ова значи многу за нас, но и за патниците од Варшава кои би сакале да ја посетат Албанија. Три пати неделно и Варшава и Тирана ќе имаат многу да понудат. Редовно ја поврзуваме Полска со Албанија, ова е големо достигнување и нема подобар начин од тоа да го прославиме ова со талентирани албански уметници“, изјави извршниот директор на ТИА, д-р. Константин фон Алвенслебен.

Kонцертот се одржа во присуство на заменик министерот за надворешни работи на Полска Шимон Шинковски вел Сек, заменик министерот за надворешни работи на Албанија Меги Фино, комерцијалниот генерален директор на ЛОТ Полиш ерлајнс, Михал Фијол, извршниот директор на ТИА, Др. Константин фон Алвенслебен и амбасадорката на Полска во Тирана, Моника Зучњак Паздан и амбасадорката на Албанија во Полска, Шпреса Курета.

ЛОТ Полиш ерлајнс започна со работа три пати неделно до и од меѓународниот аеродром во Тирана, во вторник, среда и недела. ЛОТ нуди одлични транзитни врски до аеродромот во Њујорк и аеродромот во Торонто во Канада.

Advertisement