Луфтханза ќе почне со летови Франкфурт-Скопје

Луфтханза следното лето ќе почне да лета меѓу Франкфурт и Скопје, поврзувајќи ги двата града со редовен авиопревоз по повеќе од една деценија. Летовите ќе почнат на 23 април и ќе се вршат до два пати на ден за вкупно десет неделни ротации. Новата услуга отвора многу врски преку Франкфурт. Авионите со три од неделните вечерни летови до Скопје ќе преноќуваат во главниот град на Македонија за да овозможат рано наутро да полетаат за Франкфурт. Луфтханза следното лето ќе стане вториот нов авиопревозник што ќе влезе на македонскиот пазар по норвешки Ер Шатл. Дополнителни детали за летот за новата услуга Франкфурт – Скопје може да се најдат тука.

Луфтханза ќе ги одржува операциите меѓу двата града со својот авион ербас А319 со 126 седишта. Во соопштението, авиопревозникот вели: „Луфтханза од 23 април за прв пат го нуди Скопје и ќе го поврзува главниот град на Македонија до два пати на ден. Летовите со броевите ЛХ1540 и ЛХ1542 се планира да бидат атрактивни и за деловните патници и за туристите. Луфтханза ја зајакнува својата позиција во Источна Европа со додавање на Скопје“. Луфтханза нема директна конкуренција на рутата. Сепак, нискобуџетната компанија Визер одржува операции од Скопје до Хан, на околу 125 километри од главниот аеродром во германскиот град.

Франкфурт е една од најфреквентните неискористени рути на скопскиот аеродром во Европа за патување од точка до точка, засенета само од таквите како Амстердам и Брисел. Досега Луфтханза беше присутна на македонскиот пазар преку својот партнер во групацијата Аустриан ерлајнс, кој е втор најпрометен авиопревозник во Скопје за трансфери, по Туркиш ерлајнс. И покрај плановите евтината подружница на Луфтханза, Еуровингс, да почне со операции од Минхен до македонскиот главен град во 2017 година, продажбата на билети беше прекината неколку месеци пред отворањето на рутата поради „неисполнета економска ефикасност“. Со додавањето на Скопје во мрежата на Луфтханза, германскиот авиопревозник сега со свои летови ќе опслужува шест пазари од поранешна Југославија.

Advertisement