Македонските организации во Бугарија го одбележаа роденденот на Вапцаров

Македонските организации во Бугарија денеска свечено го одбележаа роденденот на Никола Вапцаров, Македонецот исполнет со голема љубов кон својата татковина Македонија, што создавал и работел за нејзината иднина. Цвеќе беше положено пред споменикот во неговиот роден град Банско, при што пред присутните се обрати претседателот на ОМО Илинден – Стојко Стојков.

Тој ги рецитираше песните на Вапцаров за неговата татковина Македонија, зборуваше за неговото дело, неговата борба и за неговата смрт. Стојков посочи дека Вапцаров без сомнение е најистакнатиот претставник на македонското малцинство во Бугарија, кој придонел за развојот на нејзината поезија, како и жив доказ дека Македонците во Бугарија не се непријатели, туку напротив, тие придонеле и придонесуваат и за развојот на Бугарија.

Фото: Фејсбук/ОМО „Илинден“ – Пирин

Неговата македонска припадност се крие и одекнува, исто како што лаже за тоа дека наводно нема македонско малцинство во Бугарија – ако ја признаат вистината за него, ќе мора да ја признаат вистината за нас – имало македонско малцинство во Бугарија и ниту Коминтерна има врска со овој факт, ниту пак некогаш се случила „насилна македонизација“. Македонците придонесоа за државата во која живеат и покрај тоа што беа изложени на дискриминација и денационализација – се вели во соопштението на ОМО „Илинден“ – Пирин.

Фото: Фејсбук/ОМО „Илинден“ – Пирин

Прославата продолжи во селото Бања, каде беше претставена книга во издание на македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград со текстовите на Вапцаров посветени на Македонија и сеќавањата на неговите современици. Присутните разговараа за многу прашања и активности поврзани со македонските организации, како и за потребата од отворање на повеќе македонски клубови.

Advertisement