Македонското друштво “Илинден”- Латцен-Хановер ги повикува Македонците во да го бојкотираат престојниот референдум во татковината 

Македонското друштво “Илинден”- Латцен-Хановер ги повикува Македонците во Република Македонија и во светот да го бојкотираат престојниот референдум во татковината. Македонското друштво “Илинден“ изразува загриженост пред престојниот референдум на 30 септември 2018 за Република Македонија и можната промена на името на државата и идентитетот на нацијата.

Македонско друштво “Илинден“- Латцен-Хановев не е согласно со спогодбата склучена на 17 јуни 2018 година во Нивици, Преспа. Бидејки со неа Владата на Република Македонија се откажува од грижата за правата на припадниците на Македонскиот народ во соседните држави и во светот. Македонците од Латцен-Хановер ја отфрлаат промената на името на државата Македонија и името на Македонскиот народ и  отфрланјето го сметаат за геноцид врз Македонскиот народ и злосторство против
човештвото.