Најстарите и историски значајни Православни цркви и манастири во Египет (ФОТО)

Египет е претежно муслиманска земја, повеќето не се свесни дека Египет има некои од најстарите и историски значајни цркви, катедрали и манастири во овој дел од светот. Вие не треба да бидете Египќани или дури христијани за да ја цените историјата на овие вековни места на богослужба или убавината на помодерните. Додека многу од овие цркви можат да се најдат во Коптскиот Каиро, некои се наоѓаат на повеќе оддалечени места (планини Синај, некој?). Но, без оглед на дестинацијата, секоја од овие цркви, катедрали и манастири треба да се посети барем еднаш.

1. „Пештерска црква“ – манастир Свети Симон Танер

Оваа прекрасна пештерска црква (манастирски комплекс Свети.Симон има седум цркви) е за разлика од сè друго што го имаме во Египет. Резбан во Мокатам Хилс, главната манастирска сала може да собере над 20.000 луѓе и го добила името по коптскиот Свети Симон, кој според легендата ја преместил планината Мокатам во 979 година од н.е. како доказ за силата на неговите верувања. Пештерската црква е изградена од заедницата Забалеин од градот ѓубре во Каиро и денес не е само религиозно место, туку и едукативен центар, градинка и училиште за глувите.

cave church in egypt. monastery of simon the tanner. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
cave church in egypt. monastery of simon the tanner. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: Мокатам, Каиро
Основано: 1975 година

2. Манастирот Свети Катерина

Според УНЕСКО: „Неговите sидови и згради се од големо значење за студиите за византиската архитектура и во манастирот се наоѓаат извонредни збирки ранохристијански ракописи и икони. Цврстиот планински предел, во кој има бројни археолошки и религиозни места и споменици, претставува совршена позадина на манастирот. “Манастирот Свети Катерина е во подножјето на планината. Синај, каде што се верува во абрахамските религии, дека Мојсеј го пронашол Бурето што гори и ги прими 10-те заповеди. Дел од манастирот за светско наследство на УНЕСКО (за други египетски места каде што се наоѓа наследство, поглавајте тука), православниот манастир Свети Катерина е најстариот христијански манастир во светот, кој сè уште се користи за својата првобитна функција.

st. catherine's monastery in sinai, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
st. catherine's monastery in sinai, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: планината Синај, полуостровот Сина

Основано: 6 век од н.е.

3. Манастири на Вади Натрун

Пред повеќе од 1600 години, Свети Макариј од Египет реши да го изгради својот манастир во долината Натрун, познат по своите големи алкални езера. Ова го привлече вниманието на другите христијански монаси и херметици, кои тогаш решија да се населат и во Натрун, воспоставувајќи четири големи ранохристијански случувања.

Четирите манастири Вади Натрин, кои се сè уште активни до ден-денес, се:

Манастирот на Свети Макариј

Манастирот Свети Бишој

Манастирот Паромеос

Сирискиот манастир

wadi natrun monastery, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
wadi natrun monastery, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: Долината Вади Натрин, северозападно од Каиро

Воспоставено: 4 век од нашата ера

4. Катедрала

Оваа модерна црква ја сметаше некои од најубавите во светот по нејзиното завршување пред скоро десетина години, и сега е неочекувана мора да се види за многу посетители на Шарм ел Шеик. Екстериерот е едноставен, но за ентериерот се потребни тим од 19 луѓе две години да се создаде. Постојат фрески и мурали, а на идовите се прикажани библиски сцени како Создавање и Излез, а на таванот се наоѓа визијата на Свети Јован за Апокалипсата.

heavenly cathedral in sharm el sheikh, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
heavenly cathedral in sharm el sheikh, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: Шарм ел Шеик

Воспоставено: 2010 година

5. „Висечката црква“ – коптска црква Св. Дева Марија

Една од најпознатите цркви во Египет, Црвената виси е дел од местото на светско наследство на УНЕСКО, Историски Каиро. Го доби името „Обесна црква“ (или „Суспендирана црква“ на арапски јазик, „Ел Моалаха“) заради нејзината локација над портокалиштата на римската тврдина. Кога за прв пат беа изградени, столбовите на портата ќе беа лесно гледани, создавајќи го „висечкиот“ ефект на црквата, но сега се погребани како резултат на издигнувањето на земјата во текот на изминатите 1300 години. За црквата се верува дека е прва црква во базилика, изградена во Египет и има 110 икони, повеќето изработени од абонија и некои украсени со слонова коска, најстарата и најсвета датира од 8 век.

hanging church in coptic cairo, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
hanging church in coptic cairo, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: Копско Каиро

Основано: 690 година од н.е.

6. Коптската православна катедрала Свети Марко

Оваа катедрала е од значење за коптските христијани затоа што е историското седиште на папата Александрија, поглавар на коптската православна црква. Свети Марко Евангелист беше автор на второто евангелие и пристигна во Александрија во 60 н.е., кога ја изгради својата црква (каде што сега се наоѓа сегашната катедрала). Во својот седумгодишен стаж во Александрија, тој претвори многумина во христијанство и се смета за основач на црквата Александрија и прв епископ на Александрија. Тој бил погребан под црквата што ја основал. Тековната катедрала беше уништена и повторно изградена повеќе пати од смртта на Свети Марко.

saint mark's coptic orthodox cathedral in alexandria, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

saint mark's coptic orthodox cathedral in alexandria, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egyptЛокација: Александрија

Воспоставено: сегашната катедрала е неодамнешна, но се вели дека стои на местото на црквата изградена од самиот Свети Марко во 60 н.е.

7. Манастирот Свети Антониј

Свети Антониј бил еден од најпознатите „Пустински татковци“, група христијански монаси кои живееле во источноегипетската пустина во 3 век. Тој ја шеташе пустината кога наиде на оаза опкружена со дрвја и токму во ова место тој беше погребан, а неговиот манастир го изгради неколку години подоцна. Денес манастирот Свети Антониј е најстариот населен христијански манастир во светот и е дом на слики кои датираат од VII и VIII век, како и 1.700 антички документи.

saint anthony's cathedral in hurghada, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
saint anthony's cathedral in hurghada, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: Планини на Црвеното Море, во близина на Хургада

Основано: 356 г.

8. Црква Свети Ѓорѓија

Една од ретките цркви изградени во Египет, Свети Ѓорѓија е изградена над античката римска кула што се поврзува со манастирот подолу. Внатрешноста на црквата е позната по витражот и богатата дрвена обработка. Свети Ѓорѓија е една од единствените сè уште активни цркви во областа на коптското Каиро и се смета за основна грчка православна црква во Египет. Посетителите од сите религии се добредојдени во секое време, освен во манастирот, кој е затворен за јавноста

church of st george or mar girgis in coptic cairo, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
church of st george or mar girgis in coptic cairo, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: Копско Каиро

Основана: 10 век

9. Црквата на светците Сергиј и Бахус (Абу Серга)

Црквата Абу Серга се верува дека е изградена на местото каде што престанале Светото семејство (Јосиф, Марија и новороденчето Исус Христос) и се одмориле кон крајот на нивното патување во Египет. Местото е сега криптата на црквата, длабока 10 метри.

saints sergius and bacchus church or abu serga church in coptic cairo, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt
saints sergius and bacchus church or abu serga church in coptic cairo, egypt. best churches, cathedrals and monasteries in egypt

Локација: Копско Каиро

Основана: 4 век

Превод на Македонски, Македонски весник “Илинден”, Извор: www.localguidetoegypt.com