Новогодишно обраќање на Ѓерѓ Мура извршен директор на Фондот за Западен Балкан

Крајот на една година е добро време за размислување за постигнувањата и за да видиме што сè уште треба да се постигне. За сите нас, во Фондот за Западен Балкан 2018 година беше извонредна година, исполнета со возбудливи задачи, незаборавни контакти и прекрасно спроведени проекти и многу стимулирање на идеи за нашата понатамошна работа. Во текот на оваа година ја прославивме нашата прва годишнина и успешно го спроведовме првиот повик за регионални проекти, со осумнаесет проекти, кои сочинуваат повеќе од 85 партнерства низ целиот регион. Продолжувајќи со голема забелешка од претходниот повик, во ноември 2018 година, WBF го отвори својот втор повик. Искуството и знаењето стекнато од првиот повик се одрази на успешноста и високиот одѕив на примените апликации. Уште еднаш, нашиот регион покажа голем интерес за зголемување на соработката, преку создавање партнерство со организации и зголемување на довербата кон нашата организација.

Ние сме повеќе од среќни да продолжиме да им помагаме во остварувањето на нивната визија за соработка како одржлива реалност! Под покровителство на Фондот за Западен Балкан, двата Повици за предлози обезбедија одлична можност за нашиот регион да ги спроведе активностите кои им помагаат на заедниците и на организациите на граѓанското општество да работат заедно за подобрување на нашиот прекрасен регион. Фондот за Западен Балкан останува посветен на идејата за добрососедски односи и за луѓето кои ги поврзуваат луѓето како средство за поттикнување на принципите на регионална соработка и демократија. Работата на Фондот за Западен Балкан е успешен пример за иницијатива која ги промовира вредностите на заедничко работење во отворен дијалог за подобро да се обезбеди колективна одговорност кон поголемо разбирање меѓу заедниците во нашиот регион.

Во оваа прилика, во име на тимот на Фондот за Западен Балкан, сакам да им се заблагодарам на сите наши соработници, поддржувачи, партнери, грантисти и други наши пријатели. Без вашата поддршка и охрабрување, WBF не може да биде толку успешна како што е, за што би сакале да ја изразиме нашата благодарност за вашето конструктивно партнерство и ви посакуваме успешна Нова Година и среќни празници! – стои во честитката потпишано од Ѓерѓ Мура извршен директор на Фондот за Западен Балкан.