Партијата на македонското национално малцинство во Грција „Виножито“: Македонскиот јазик преживеа и потешки времиња

„Современиот македонски јазик, мајчиниот на  Македонци во Грција, не е изгубен, се слуша насекаде, во селата на неколку километри од центарот на Солун, источно од Костур, во планините Драма, во селата. Се слуша секаде каде има македонска куќа, македонска душа, во македонските песни и ора, а луѓето сè уште ги нарекуваат малцинските села со нивните македонски имиња, а не со оние дадени по „грчката прекрстување“ по 1913 година“.

Ова е дел од соопштението по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, на политичката партија „Виножито“, околу која гравитира македонското малцинство во Грција, и која е членка на Европската слободна алијанса (EFA), во кое се истакнува дека политичкиот систем во Грција со децении се бори да го искорени и се уште се бори да го избрише македонски јазик „кој се противи и преживува преку пренесување на сеќавањата, обичаите, обичаите и културата од генерација на генерација“.

Грција и во последните преговори за промена на името инсистира дека не само што треба да има промени на името на Република Македонија, туку дека треба да се промени националниот идентитет и јазикот.  Официјалниот став на грчката држава ја следи „Доктрина“ дека не постои македонска нација и македонски јазик. Добро познатата „доктрина“, се вели во соопштението на „Виножито, ги засега и етничките Македонци во северна Грција, чие единствено постоење не е признаено во согласност со меѓународните договори.

Тврдењето за „непостоењето на македонскиот јазик“ се базира на тезите дека тоа е  турско-бугарска мешавина, дека е словенски јазик, српски (некогаш), дека е бугарски, дека тој јазик нема писмо и го говорат локални луѓе. Македонски јазик го користеле жителите и пред и по 1923 година, иако грчката држава направи се за да го искорени од секојдневниот живот.  Добро е познато што се случувало во не толку далечното минато : прогонства, закани, заплашување, тортура, физичко и психичко насилство.