Почина од компликации од Ковид 19 Отец Методиј од Македонија Игумен во Валаамскиот манастир во Русија 

Архимандритот Методиј, од Валаамскиот манастир на Руската Црква, ја изгуби битката со Ковид 19. Валаамскиот манастир соопшти дека Отец Методиј почина. Само што добивме информација дека драгиот и сакан архимандрит Методиј преминал кај Бога. Упокој ја, Господи, душата на новозаветниот слуга Твој, нашиот собрат Отец Методиј, прости му ги сите волни и неволни прегрешенија и подари му царство небесно!, напиша Валаамскиот манастир на својата Фејсбик страница. Отец Методиј беше по потекло од Македонија, почитуван Архимандрит на Руската црква и голем пријател на Рускиот претстедател Владимир Путин.

Методиј (световно имеː Венко Петров; роден во БањанеСкопско16 февруари 1961 македонски монах и свештеник на Руската православна црква, игумен, жител на Светиот Валаамски манастир, директор на православно културно-образовниот центар „Свет Валаама“. Главен и одговорен уредник на месечниот илустриран весник „Свет Валама“, основач и модератор на годишните православни интернационални конференции. Делото на Методиј стана едно од клучните за заживување на манастирот Валаам по уништувањето на манастирот во деценискиот пустош – од 1940 до 1989 година. Тој иницирал многу добротворни проекти за жителите на Валаам. Лауреат на Република Карелија во 2012 година. Во декември 2014 година му бил доделен Орден за заслуги за татковината II степен. Има државјанство на Руската Федерација.

Отец Методиј е роден како Венко Петров на 16 февруари 1961 година во скопското село Бањане во православно семејство, на 5 километри од манастирот на светиот великомаченик Никита. Во тој манастир, во 30-40 години од XX век живееле 70 валаамски старци и до денес, таму е сочуван гробот само на еден од нив. Дедото на отец Методиј изградил неколку храмови и параклиси во Македонија. Од рано детство, Венко се интересирал за творештвото на руските писатели, уметници, композитори. Во 1985 година завршил факултет во Скопје, добивајќи назив градежен инженер. Вo 1991 година, го избрал монашкиот пат. Најпрвин заминал во Грција, на Света Гора, и таму добил благослов од многу почитуван старец, архимандрит Георгиј (Капсанис). Но, на почетокот на 1990-те години, политичките односи меѓу Грција и тукушто осамостоената Македонија се нарушуваат, и отец Георгиј го благословил да живее на подворјето на Светогорскиот манастир, па Венко решил дека е подобро да ја напушти Грција.

Архимандрит Георгиј го сфатил тој чекор и го посоветувал да замине во Русија, каде што Венко никогаш претходно не бил, а не го знаел ни рускиот јазик. Во 1992 година на 21 август, на празникот на свети Сергиј Радоњежски, Матодиј пристигнал во Сергиев Посад, лавра, каде што бил поканет од Архимандрит Кирил (Павлов). Во лаврата Методиј станал почетник и живеел таму шест месеци. Таму бил забележан од економистот на Лаврата Панкрати, па тие станале пријатели. По некое време Метоодиј повторно тргнал да оди за Света Гора. Во Валаамскиот манастир пристигнал на 6 Февруари 1993 година.

Advertisement