Португалија победник на Евровизија

Песна на Евровизија си замина во Португалија и извонредниот пејач Салвадор Собрал. Неговата интерпретација на баладата Amar pelos dois (Љубов за двајца) што ја напиша неговата сестра,  ја освои Европа. Со гласови на жири од телевизиските центри и публиката ширум континентот, 27-годишниот Португалец однесе победа во Португалија. Тоа е прва победа на Португалија во 62-годишната историја на Песна на Евровизија.