Поставен камен темелник за обновање на Православната црква Св.Прокоп во Тирана (ФОТО)

Со поставување на камен-темелник денеска ќе започне изградбата на новата Православната црква Св.Прокоп во Тирана. Со него претседаваше Mитрополитот на Амантиски, г. Натанаил од Православната Црква на Албанија, прсуствуваше и свештеникот на Албанска отец Илија Мазнику, Македонец по потекло од Голо Брдо.

Црквата Свети Прокоп е изградена во 1780 година во чест на патронот на Тирана, Свети Прокоп, кој се празнува на 8 јули. Во 1967 година и црквата Свети Прокоп ја доживеа судбината на сите други култни објекти.

 

Advertisement