Потпишан договорот за изградба на Durrës Yachts & Marina

Договорот за соработка е потпишан меѓу двете компании кои ќе го градат пристаништето за јахти во Драч, инвестиција од 2 милијарди долари.

Потпишан е Меморандумот за соработка помеѓу „Eagle Hills Real Estate Development“ shpk, претставена од инвеститорот Мухамед Ел Алабар и „Albanian Seaports Development Company“.

„Ќе создадеме нешто толку посебно што кога луѓето ќе дојдат, никогаш нема да сакаат да заминат“ – ова беше ветувањето на инвеститорот Мухамед Ел Алабар.

Во меѓувреме, премиерот Рама рече дека Марина во Драч ќе го отвори патот за целото албанско крајбрежје, а не само за Драч.

„Договорот ќе биде најдобриот одговор за сите оние кои шпекулираа и не оставија ништо недоречено за овој проект, кој е еден од проектите кои засекогаш ќе го променат не Драч туку Албанија. Г-дин Алабар рече, тука нема 12 илјади нови работни места, квалитетни работни места. Не се работи за тоа што над 1000 јахти доаѓаат и носат потрошувачи во Драч, што енормно ќе го подигне нивото на потрошувачка, туку тоа ни треба, за нашиот туризам да оди на друго ниво“.

Advertisement