САД бараат од Бугарија да престане продажбата на пасоши за да се укинат визите

Нема укинување на визите за бугарските државјани сѐ додека не престане праксата во Бугарија за издавање на таканаречените „златни пасоши“ или издавање пасоши преку корупција или измама. Освен за бугарите тоа се однесува и за граѓаните на Романија и Кипар. Ова се наведува во извештајот на Европската комисија за напредокот на преговорите со Вашингтон за правото на сите европски граѓани на безвизно патување во САД.

Вашингтон ја препознава потребата за подобрување на системите за пасоши, особено во однос на државјанството за инвестирање („златни пасоши“), пасошната измама, биометриската обработка и корупцијата на државните и општинските службеници, се вели во извештајот, цитиран од БТА.

Според последните податоци, уделот на одбивање визи за САД од страна на бугарските граѓани повторно расте, откако во 2019 година за прв пат падна под 10 отсто од вкупниот број барања.

Според последните податоци од 2020 година, овој удел на одбивања се зголемува на 12,52% за Бугарија, 10,14% за Романија и 6,21% за Кипар. За сите три земји, стапката на отфрлање се зголемува. Условот на САД е одбивањата да не надминуваат 3% за да се укинат визите.

Во извештајот на ЕК се наведува во пролетта следната година ЕУ, САД и погодените земји повторно ќе преговараат за спроведување на плановите за укинување на визите.

Европската комисија соопштува дека од 2014 година досега се преземени многу чекори за укинување на визите за сите европски граѓани. Минатата година, Европскиот парламент го повика комитетот да возврати и привремено да ги врати визите за американските граѓани кога патуваат во ЕУ. ЕП, исто така, го упати комитетот до Судот на правдата поради неусогласеност.

ЕК вели дека нема да предложи враќање на визите бидејќи тоа би било контрапродуктивен чекор против клучниот стратешки партнер. Според Брисел, враќањето на визите би имало негативно влијание – политичко, економско, финансиско, социјално – и нема да послужи за постигнување на крајната цел. ЕК појаснува дека ниту една од засегнатите земји не побарала враќање на визите за американските државјани.

Во октомври, ЕК ја предупреди Бугарија дека може да биде загрозена од кривична постапка за „златни пасоши“. Слична постапка е покрената и против Малта и Кипар. ЕП подготвува закон со кој ќе се забрани државјанството против инвестиции во ЕУ од 2025 година.

Advertisement