Шефот на германското разузнавање предупреди на пораст на екстремизмот поттикнат од авторитарни држави

Шефот на германската разузнавачка агенција, Томас Халденванг денеска предупреди за пораст на екстремизмот поттикнат од авторитарни држави како што е Русија, за кои тврди дека сакаат да го поделат германското општество и да ја соборат избраната влада.

Во последниве години, германските безбедносни агенции ги спречија плановите на помалите групи поврзани со движењето Граѓаните на Рајхот, обвинети за планирање напади врз клучната инфраструктура, владини претставници и Бундестагот, пишува Асошиејтед прес.

Иако не е јасно колку биле далекусежни тие планови, властите изразија загриженост дека наводните заговорници успеале да дојдат до оружје и да регрутираат личности кои обично не се на радарот на безбедносните агенции, како што се судиите и полицајците.

Халденванг, кој го предводи Федералниот институт за заштита на Уставот, истакна дека е особено загрижен за поврзаноста на некогаш одвоените групи, од екстремната десница до теоретичарите на заговор и нивната подготвеност да употребат оружје.

Она што ги поврзува овие групи е тоа што тие ја презираат нашата земја и демократскиот систем, го отфрлаат и сакаат да го укинат, изјави Халденванг за АП во Берлин.

Тој додаде дека екстремистите свесно ги користат контроверзните политички или општествени прашања за да шират страв и да добијат нови следбеници.

Сите овие прашања може да се искористат за ширење одреден наратив и создавање впечаток дека државата нема контрола врз одредени ситуации и затоа треба да се собори, додаде разузнавачот.

Advertisement