Светот го слави Денот на победата над фашизмот

На 9-ти мај 1945 година со потпишувањето на безусловна капитулација на нацистичка Германија, официјално беше ставен крај на Втората светска војна во која учествуваа 61 земја, со вкупно 2,1 милијарда жители или 96 отсто од светското население, војна која однесе повеќе од 50 милиони животи.

Втората светска војна заврши неколку месеци по 9 мај 1945 година, поточно на 2 септември, со безусловна капитулација на Јапонија откако САД фрлија атомски бомби врз Хирошима и Нагасаки. Војната започна на 1 септември 1939 година со германската инвазија на Полска. Ова е најсмртоносната војна во историјата на човештвото, бидејќи се верува дека загинале меѓу 50 и 75 милиони луѓе.

Advertisement