Tag Archives: 1000 години

На 18 октомври централната прослава на големиот јубилеј на Бигорски манастир 

Познат е датумот на централната прослава на јубилејот, 1000 години од формирањето на македонското древно светлиште Бигорски манастир „Свети Јован Крстител“. На верашното заседение на МПЦ-ОА македонските владици одлучија централната прослава да биде на 18 октомври. На Синодската седница покрај разгледувањето на парашања од тековниот живот на Македонската православна црква – Охридска Архепскопја , по предлог на митрополитот дебарско – ...

Read More »