Tag Archives: 11 Октомври – Денот на народното востание

Честитка од Централниот совет на Македонците во Германија по повод 11 Октомври – Денот на народното востание

Централниот совет на Македонците во Германија на сите граѓани на Македонија и на Македонците ширум светот им го честита државниот празник 11 октомври, Денот на народното востание на македонскиот народ. На овој ден пред точно 81 години, македонскиот народ се крена на вооружено востание против фашистичкиот окупатор, востание со кое отпочна сенародната борба за слободна Македонија. Со својата вооружена борба, ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден“-Тирана по повод 11 Октомври – Денот на народното востание

Македонското друштво “Илинден“-Тирана  упати честитка по повод 11 Октомври-Денот на народното востание Со голема почит кон загинатите борци, народни херои и дејци и на сите што ги дале своите животи во НОБ и Револуцијата, сите кои се втемелија во државноста и она што се нарекува независна и суверена Македонија, давајќи го најдрагото, својот живот, во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана ...

Read More »

Честитка по повод 11 Октомври – Денот на народното востание, од Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски

Во мое лично име и во име на ВМРО-ДПМНЕ на сите граѓани на Република Македонија им го честитам државниот празник, Денот на народното востание, 11-ти Октомври. Денот на народното востание против фашистичкиот окупатор го продолжи стремежот на македонскиот народ за слободен живот и сопствена држава. На 11 Октомври македонскиот народ застана на вистинската страна на историјата, се спротивстави против теророт ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана по повод 11 Октомври-Денот на народното востание

Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана и огранокот за Голо Брдо од името на сите Македонци кои живеат во Албанија упати честитка по повод 11 Октомври-Денот на народното востание. Почитувани,со голема почит кон загинатите борци, народни херои и дејци и на сите што ги дале своите животи во НОБ и Револуцијата, сите кои се втемелија во државноста и она ...

Read More »

Честитка од Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов по повод 11 Октомври – Денот на народното востание, упати честитка до граѓаните на Република Македонија

Нека ни е честит 11 Октомври, Денот на народното востание. Вооруженото востание против фашистичкиот окупатор, започнато на 11 октомври 1941 година ни ја донесе слободата и остварувањето на сонот за формирање на македонска држава. Патот до конечната победа преку долготрајната Народноослободителна борба исполнет со страдање и хероизам ни обезбеди место на страната на правдата и на човечноста. Борбата за слобода ...

Read More »