Tag Archives: 1890

Илија Дигалов (1890, В’мбел, Костурско – 26 ноември 1922, Глобочени, Мала Преспа) македонски револуционер, деец на ВМОРО

Илија Дигалов (1890, В’мбел, Костурско – 26 ноември 1922, Глобочени, Мала Преспа) македонски револуционер, деец на ВМОРО, костурски и преспански војвода. Илија второ одделение учел во грчко училиште, а други две години во бугарско. Уште од млади години бил курир на ВМОРО. За време на Балканските војни е комита во четата на Васил Чакаларов. По Балканските војни станува подофицер на ...

Read More »