Tag Archives: Александар Трети Македонски

Светскиот Македонски Конгрес организира академија за роденденот на Александар Трети Македонски

  Во организација на Светскиот Македонски Конгрес, на 21.07.2019 година во Градот Скопје се одбележаа 2375 години од роденденот на Големиот Император Александар Трети Македонски. Чествувањето започна со Академија за Александар Трети Македонски во Матицата на иселениците од Македонија. На Академијата за животот и делото на Големиот Цар Александар Трети Македонски зборуваа Тодор Петров претседател на Светскиот Македонски Конгрес и ...

Read More »

Александар Трети Македонски (22 јули 356 г.п.н.е. – 10 јуни 323 г.п.н.е. )

  На 22 јули 356 година пред новата ера, пред 2.374 години, во македонската древна престолнина Пела, се роди Великиот Македонски Император Александар Трети Македонски, син на Великиот Цар Филип Втори Македонски и на царицата Олимпија, ученик на Аристотел Македонецот. Со неговите 33 години живот остави длабоки траги во историјата на човековата цивилизација. Македонската цивилизација која ја градеше стана основа ...

Read More »