Tag Archives: Германски магазинот Шпигел

Германски магазинот Шпигел: Референдумот за името во Македонија не успеа

  Референдумот за ново име за Македонија не успеа. Владата го опишува резултатот како успех. Но, многу граѓани се разочарани и затоа не гласаа. Уранија Пировска едвај спиеше ноќе со возбуда. Со палпитации таа влегува на избирачкото место во главниот град на Македонија, Скопје. Кога повторно ќе излезе, солзи тече низ нејзиниот образ. Зад крстот што го направи на лизгање ...

Read More »

Германски магазинот Шпигел: Спорот со името Македонија “Она што Грција го прави е апсурдно”

Штефан Требст, професор по историја на културата на источна Европа при Универзитетот во Лајпциг и еден од водечките германски експерти за Македонија, во интервју за магазинот „Шпигел“ го оценува како апсурдно однесувањето на Грција. Целост интервјуто : „Шпигел“: Има ли рационална причина зошто Македонија не треба да може да го користи своето уставно име на меѓународно ниво? Требст: Од грчка ...

Read More »