Германски магазинот Шпигел: Референдумот за името во Македонија не успеа

 

Референдумот за ново име за Македонија не успеа. Владата го опишува резултатот како успех. Но, многу граѓани се разочарани и затоа не гласаа. Уранија Пировска едвај спиеше ноќе со возбуда. Со палпитации таа влегува на избирачкото место во главниот град на Македонија, Скопје. Кога повторно ќе излезе, солзи тече низ нејзиниот образ. Зад крстот што го направи на лизгање на хартија е трагична семејна судбина во време на војна и тоталитаризам.

Предците на Уранија Пировска доаѓаат од областа на Касторија во северна Грција. Нејзината баба, по која и ‘даде свое име, беше комунистички активист во Грчката граѓанска војна, а подоцна помина како години како “дисидент” во советските логори. Таткото на Пировска помина како дете испратено од партизаните поминати дванаесет години во домот во јужна Романија, пред семејството повторно обединети во доцните 50-ти години во Република Македонија. Тие никогаш не можеле да се вратат во својата татковина.

Со месеци македонската реформска влада интензивно се залагаше за договорот склучен во јуни и за референдум но, одѕивот на гласачите остана нешто помалку од 35 отсто, така што референдумот не е валиден според македонското законодавство. /www.spiegel.de