Tag Archives: Христос Спасителот

Турција: И црквата „Христос Спасителот“ станува џамија

Турска влада донела одлука и истанбулскиот манастир Хора (на турски-Карие) да го претвори во џамија, соопшти грчката телевизија ЕРТ. Одлуката била објавена во Службениот весник на Турција. Хора е еден од најпознатите византиски споменици од ерата на императорите Комнени и е познат по своите фрески. Во него се наоѓа и познатата црква „Христос Спасителот“. Тој ќе биде вториот христијански храм ...

Read More »