Tag Archives: кирилица

Меѓународен ден на мајчиниот јазик

  Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, кој УНЕСКО го прогласи на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година. Во 2000 година 21 февруари е промовиран како Ден на лингвистичка и културна разновидност и мултилингвизам. Во светот денес се зборуваат околу шест илјади јазици, а на половина им се заканува исчезнување во многу делови на светот. Околу ...

Read More »

Претседателот на Киргизија е против премин од кирилица на латиница

Говорејќи на меѓународниот форум „Алтајската цивилизација и сродните народи на Алтајското јазично семејство“, претседателот на Киргизија истакна дека по распадот на Советскиот Сојуз Азербејџан и Туркменистан веќе се префрлија на латиница, Узбекистан се префрлува, а Казахстан „ исто така, неодамна донесе одлука за промена на кирилицата со латинично писмо. „Секој пат за желбата за промена на азбуката се дава ново ...

Read More »

Протест против дискриминацијата на кирилицата во Црна Гора

Oфицијалниот претставник на партијата Нова српска демократија, Будимир Алексиќ, објави дека во понеделник пред Министерството за образование во Црна Гора ќе одржи протест против дискриминацијата на граѓаните кои користат кирилско писмо.Алксиќ вели дека оние кои на крајот на годината сакаат да ги имаат своите сертификати печатени на кирилица се соочуваат со проблем.  

Read More »

Министерката за образование на Русија бара враќање на кирилицата во ЗНД

Министерката за образование и наука на Русија Ољга Васиљева истапи со иницијатива за враќање на едно писмо на просторите на Заедницата на независни држави. „Последниве 10 години имаше многу голема тема: латинизацијата и арабизацијата на писмата. Еве сега ние треба да се вратиме на едно писмо на просторите на ЗНД – тоа е кириличното писмо“, изјави Васиљева. Според неа, според ...

Read More »