Tag Archives: курди

Лавров го повика Ирачки Курдистан на дијалог со Багдад

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров ги повика властите на Ирачки Курдистан на дијалог со Багдад за да се избегне појава на нови „извори на нестабилност“. Ги разбираме тежнеењата на курдскиот народ кои се однесуваат на јакнење на нивниот идентитет. Но сметаме дека исполнувањето на тие тежнеења може да биде спроведено само по пат на дијалог со ирачката Влада, ...

Read More »

Турција нема да купува нафта од ирачки Курдистан

Турција најави дека ќе склучува договори за трговија со нафта само со официјалната влада на Ирак, а не и со властите на ирачкиот регион Курдистан. Со овој чекор, што го најави турскиот премиер Бинали Јилдирим, се врши дополнителен притисок врз курдскиот регион да се спречи неговото осамостојување. Јилдирим разговараше по телефон со ирачкиот премиер Хајдер ал-Абади да ги усогласат своите ...

Read More »