Tag Archives: Македонци

 „Со нив пораснав“, Намик Докле напиша 52 легенди од Гора, областа што ги обединува Албанија, Македонија и Косово 

Во Академијата на науките денеска беше промовирана книгата на Намик Докле „Танц со месечината“ со 52 легенди пренесени усно од областа Гора. Писателот на промоцијата собра културни личности, но и клучни фигури на Социјалистичката партија Писателот Намик Докле уште од детството слушал за најубавите девојки „Перите“ од Гора, со кои жена разговарала и го повикувале на орото. Исто како и ...

Read More »

Во областа Гора никогаш немало припадници на бугарскиот народ!

Традиционална горанска носија – Фото – Хаџи Громогласен восклик на македонското друштво „Илинден“-Тирана: Во пресрет на пописот, македонско друштво „Илинден“-Тирана ги повика сите Македонци во областа Гора, Косово, да се изјаснат дека се Македонци и да го зачуваат својот македонски идентитет. Исто така друштвото „Илинден“-Тирана упати и јавен повик до Македонците во областа Гора и во Косово на пописот на ...

Read More »

Се отворија нови перспективи за регионот на Преспа

Туристичките оператори во општина Пустец, Мала Преспа, позитивно гледаат на измените на законот за заштитени подрачја, оценувајќи дека влева надеж за поубава иднина на Преспа. Деветте населени места од општина Пустец се во рамките на Националниот парк „Преспа”, а сите се распослани на брегот на Преспанско Езеро. Дел од жителите за медиуми велат дека „бидејќи припаѓаат кон овој парк, тоа ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана во соработка со ракометниот клуб “Енхалон“ од Струга донираа пакетчиња за деца во Требиште, Голо Брдо

Македонско друштво “Илинден“-Тирана и огранокот во Голо Брдо во соработка со Ракометниот клуб “Енхалон“ од Струга и поддршка од Хуманитарна организација “Свети Спас” од Скопје, Македонија се реализираше заедничка донација во Требиште областа Голо Брдо. Посебно здоволство е што за Македончињата во Требиште во областа Голо Брдо се донираа 50 новогодишни пакетчиња во соработка со ракометен клуб “Енхалон“ од Струга ...

Read More »

Градоначалничката на Општина Булќиза во посета на Македоците во Административна единица Требиште, Голо Брдо 

Градоначалничката на Општина Булќиза Фестиме Мјештри продолжува сo јавните расправи и консултаци за развој. Денес, беше во Административна единица Требиште, областа Голо Брдо каде внимателно ги слушаше Македонците од Административна единица Требиште за нивните проблеми, исто време вети проектите што се предвидени во инфраструктурата, земјоделството, образованието и водоснабдувањето. Градоначалничката на Општина Булќиза Фестиме Мјештри истакна дека областа Голо Брдо со ...

Read More »

Започна реконструкцијата на патот до музејот на “Стерјо Спасе” во Глобочени, Мала Преспа

Општина Пустец започна со реализација на проектот „SMART4YOU2“ со финансиска подршка на Европската унија и во соработка со Општина Битола. Во рамките на овој проект започна реконструкцијата на пристапниот пат до куќа-музеј на “Стерјо Спасе” со што ќе го олесни пристапот на туристите до овој музеј и значително ќе ја подобри патната инфраструктура за Македонците во селото Глобочени.

Read More »

Македонско друштво „Мост“: Осуда за притисокот што Бугарската амбасада го врши врз Македонците во Голо Брдо

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците и во текот на пописот на населението и домаќинствата, кој во понеделникот почна во Албанија, што ја потврдува и посетата на бугарскиот амбасадор во областа Голо Брдо, изјави за МИА, претседателот на Македонското друштво „Мост“, Бесник Хасани изразувајќи „најостра осуда за притисокот што Бугарската амбасада го врши врз Македонците“. Во текот на изминатите ...

Read More »

Едмонд Османи: Најавата за отворање на училишта на бугарски јазик,нови обидите за асимилација во Голо Брдо

Едмонд Османи, потпретседател на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), партија на Македонците во Албанија, реагира на изјавата на бугарската потпретседателка Илиана Јотова за отворање на училишта на бугарски јазик и нагласува дека станува збор за продолжение на политиката на Софија за асимилација на Македонците во Албанија, каде, како што наглси, не живеат Бугари. Едмонд Османи, кој е и администратор ...

Read More »

Само обединети можеме да тргнеме нанапред

Проектот на „Нова Македонија“ за сондирање на мислењата, ставовите и стремежите на македонскиот народ што живее надвор од Македонија се заокружи со еден заеднички именител – како резимиран став на нашите сонародници од странство: Само обединети можеме да тргнеме нанапред! Претставниците на Македонците што како малцинство живеат во соседните држави, но и оние од дијаспората, јасно укажаа на неопходноста за ...

Read More »

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат што го поврзува селото Оржаново (ФОТО)

Општина Булќиза започна со работа на патот што го поврзува селото Оржаново, областа Голо Брдо, Административна единица Острен, ќе се изградат, странични канали, подлоги и слоеви со чакал, давајќи решение на овој голем проблем на жителите на селото Оржаново. Ова е прв пат да се инвестира во овој пат од пропаѓањето на тоталитарниот режим. Инвестирањето во областа Голо Брдо е од ...

Read More »