Tag Archives: Македонци

Македонците во село Ербеле, Маќелара областа Поле го одбележаа Божик

  Македонците во село Ербеле, Маќелара го одбележаа големиот Христиjански празник Божик со литургија кај црквата Св. Преображение која датира од 12 век. На прославата за празникот присуствуваа Македонци со од Ербеле. Црквата Св.Преображение во 1973 година од албанските власти ја прогласија за споменик на културата. Областа Полени е помеѓу Маќелара и Пешкупеја има три Македонски села Горна Крчиште, Долна Крчиште ...

Read More »

ММДЧП го повикува претседателот Иванов да преземе итни мерки за да го спречи менувањето на македонското име и идентитет

Во пресрет на незаконското, неуставното и предавничкото гласање закажано за 9 јануари 2019 година, чија цел е да се смени името и идентитетот на Република Македонија, Македонското меѓународно движење за човекови права го повикува претседателот Иванов веднаш да им даде помилување на сите Македонци кои се соочуваат со политички мотивирани кривични пријави поднесени од страна на режимот на Заев. Бараме ...

Read More »

Македонците во областа Гора блокирани од снегот (ВИДЕО)

Како резултат на големи врнежи од снег и ниски температура, општините Шиштавец и Запот во областа Гора, руралните патишта помеѓу селата во општините Запот и Шиштавец се блокирани. Снежното невреме кое ја зафати Албанија отсече повеќе региони и остави без струја повеќе општини во северниот дел од земјата.

Read More »

Денеска е Св. Наум Охридски, просветител на македонскиот народ

Денеска е Св. Наум Охридски, монах и презвитер, исцелител и просветител на македонскиот народ. Свети Наум му беше најблизок соработник на божествениот Климент, а и на светите браќа Кирил и Методиј. Со последниве тој беше заедно во нивната мисија во Моравија. Св. Наум Охридски, го основа манастир на Охридско езеро, денешниот Свети Наум, каде ги помина последните 10 години од ...

Read More »

ММДЧП ја осудува анти-македонската дволичност на Обединетите Нации и нивната прослава на 70-годишнината на Денот на човековите права

„Сите луѓе се родени слободни и имаат еднакви права и достоинство“, порачува Членот 1 од Универзалната повелба за човековите права на Обединетите Нации. Освен ако се Македонци. Во изминатите три декади, ОН ги прекршуваше својата сопствена Повелба, меѓународното право и конвенциите за човекови права, во обид да и го смени името на Република Македонија, значењето на зборот „македонски“, и идентитетот ...

Read More »

Кога зборовите се немоќни

  Во животот сум запознала илјадници луѓе. Илјадници карактери, размислувања, ставови. И научив едно. Најголемо богатство се луѓето со кои можете да дискутирате за различни теми иако за некои имате дијаметрално спротивставени ставови, а дебатата се базира на аргументи и изградени мислења. Тоа се луѓе кои не ви контрираат затоа што имаат чувство на „пониска вредност“, туку луѓе од кои ...

Read More »

ММДЧП ја осудува анти-македонската дволичност на Обединетите Нации и нивната прослава на 70-годишнината на Денот на човековите права

  „Сите луѓе се родени слободни и имаат еднакви права и достоинство“, порачува Членот 1 од Универзалната повелба за човековите права на Обединетите Нации. Освен ако се Македонци. Во изминатите три декади, ОН ги прекршуваше својата сопствена Повелба, меѓународното право и конвенциите за човекови права, во обид да и го смени името на Република Македонија, значењето на зборот „македонски“, и ...

Read More »

Професорката од  Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип Ана Никодиновска Крстевска  предаваше за Македонија во Неапол

По покана на проф. Џузепе Каталди, професор по меѓународно јавно право од Универзитетот во Неапол „Ориентале“, во рамките на предметот по Меѓународно јавно право, доц. д-р Ана Никодиновска Крстевска одржа предавање на тема „Македонија и Европската унија“. Во рамките на предавањето беше опишана меѓународната позиција на Република Македонија и нејзините евроинтегративни процеси. Студентите од Неапол покажаа голем интерес за темата, ...

Read More »

ММДЧП: Никогаш нема да бидеме Северномакедонци, ние сме Македонци (ВИДЕО)

Меѓународното Македонско движење за човекови права од Канада објави видео, со фотографии од децата бегалци од Егејска Македонија, со порака дека „ние никогаш нема да бидеме Северномакедонци од Северна Македонија“

Read More »

Македонска вечер во Лондон

  Во организација на Светскиот Македонски Конгрес за Обединетото Кралство Велика Британија и Северна Ирска на 23 ноември во салата Стентон Сент Џон, Оксфорд, Лондон се одржа Македонска вечер. На Македонската вечер со монодрама за македонските работи настапи универзитетскиот професор Тихомир Стојановски од Театарот Скрб и утеха. Со забава и дружба Македонците во Лондон присуствуваа на прекрасна изведба. Присутните ги ...

Read More »