Tag Archives: Македонците од Бугарија

Македонците од Бугарија продолжуваат со промовирањето на сопствените национални особености

Одбележана 119-годишнината од смртта на македонскиот војвода Атанас Тешовалијата Претставниците на македонското малцинство во Република Бугарија ја одбележија 119-годишнината од смртта на македонскиот војвода Атанас Тешовалијата во неговото родно место. Настанот и присуството на членовите на ОМО „Илинден“ – Пирин, ОМО „Илинден“ и на Друштвото на Античките Македонци не беa случајни. Имено, Атанас Тешовалијата е симбол на борбата против врховизмот ...

Read More »

Македонците од Бугарија го поздравија писмото на министерот за правда Лога (ВИДЕО)

Здруженијата на Македонците во Бугарија позитивно гледаат на дописите кои министерот за правда Кренар Лога ги испрати до меѓународната заедница, а во кои бара официјална Софија да ги почитува пресудите од судот во Стразбур. Во дописот кој од министерството за правда информираа дека е испратен заедно со 14-те пресуди посочено е дека министерството бара поддршка во делот на унапредување и ...

Read More »