Tag Archives: Македонец од Голо Брдо

Скулпторот Генци Кадриу, Македонец од Голо Брдо подготвува уметничкото прикажување на главните личности на Македонија

Дниве сме сведоци на активностите околу еден исклучителен настан од културата, кој за нас, како Македонци во Албанија има особено значење. Станува збор за подготовките за презентација на делата на дипломираниот скулптор Генци Кадриу, чие потекло е од с. Требиште во областа Голо Брдо во Албанија. Своето високо образование го завршува на Академијата за ликовни уметности во Тирана, во 1990 ...

Read More »