Tag Archives: македонска православна црква

Денеска е Св. Климент Охридски и свети Пантелејмон

На 9 август се празнува споменот на св. Климент Охридски кој е упокоен на овој ден 916 година. Исто така, на овој ден се празнува и споменот на светите Седмочисленици. На овој ден Светата православна црква го празнува и споменот на големиот исцелител свети Пантелејмон. Именден празнуваат: Пантелеј, Панде, Пано, Панка, Панто,Панчо… Големиот македонски и сесловенски просветител свети Климент Охридски ...

Read More »

ЦИА: Македонците барале своја Црква уште од 1913 година

  Македонците барале сопствена црква уште за времето на Балканските војни, но СПЦ уште во времето на Тито остро се противела на идејата за формирање автономна ортодоксна црква во Македонија. Ова е запишано во еден од илјадниците неодамна објавени тајни документи на Централната разузнавачка  агенција-ЦИА кои се однесуваат на Македонија и Југославија. На интернет сајтот на американската агенција ЦИA објавена ...

Read More »

Стражарницата и чешмата на влезот во Манастирот Св.Георгиј Победоносец – Рајчица со нов разубавен лик

Деновиве, после повеќе од една година реставраторски активности, на голема радост на нашиот возљубен Старец, Архимандрит Партениј и на монашкото сестринство на Свети Георгиј Победоносец, најпосле е завршена обновата на манастирската стражарница во Рајчица, заедно со прекрасната чешма што се наоѓа пред влезот на манастирот. Ова е веќе втора реставрација на споменатиот објект, инаку некогашно егзархиско црковно училиште, кое било ...

Read More »