Tag Archives: Македонската академија на науките и уметностите

Македонија: Академикот Љупчо Коцарев нов претседател на МАНУ

Македонската академија на науките и уметностите денеска избра ново раководство со мандат од четири години, почнувајќи од 1 јануари 2020 година. За нов претседател на МАНУ е избран академик Љупчо Коцарев, професор на ФИНКИ, а за потпретседатели академиците Живко Попов и Газанфер Бајрам. Научен секретар на Академијата ќе биде Изет Зекири. На денешното Изборно собрание за членови на Претседателството на ...

Read More »

Работна средба на Македонската академија на науките и уметностите и Албанската академија на науките и уметностите во Охрид

  Македонската академија на науките и уметностите и Албанската академија на науките и уметностите, од напролет, ќе почнат да реализираат неколку значајни, заеднички, научно – истражувачки проекти, од кои два се издвојуваат како непосредни од аспект на интересите и потребите на граѓаните од двете земји. Првиот е поврзан со заштитата на културното наследство и биодиверзитетот на Охридското Езеро и природниот басен, ...

Read More »