Tag Archives: Македонски филм

Македонски филм првпат ја освои европската филмска награда

  „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на режисерката Теона Стругар-Митевска ја освои европската филмска награда Лукс, што ја доделува Европскиот парламент. Во тесната конкуренција за наградата, за која гласаат членовите на Европскиот парламент, беа и „Нерешениот случај Хамарскјолд“ во копродукција на Данска, Норвешка, Шведска и Белгија, кој заврши на второто место и шпанско-францускиот филм „Кралство“. „Ова е возбудлив момент. ...

Read More »

Во Тирана ќе се прикаже Македонскиот филm “Пред Дождот” од Милчо Манчевски

  На 16 Ноември во киното “Агими” во Тирана, ќе се прикаже Македонскиот филm “Пред Дождот” од Милчо Манчевски. На проекцијата ќе биде присутен и композиторот Златко Орѓански, Директор во Македонскиот Културен Центар во Тирана, после проекцијата следи разговор со композиторот.

Read More »