Tag Archives: Македонското меѓународно движење за човекови права

Македонското меѓународно движење за човекови права: Не е доволно само да кажеш дека си Македонец

Мораш да преземеш акција. Во спротивно, ќе продолжи раздавањето на се што е македонско на оние кои сакаат да не искоренат. Засекогаш ќе останеме „Северномакедонци“ од „Северна Македонија“ – изрази кои се измислени специјално да се искорени нашето име, идентитет, култура, наследство, јазик и историја. Не е доволно да кажеш дека си Македонец. Самото одење на македонски настани не е ...

Read More »

Второ рочиште во процесот на ММДЧП/Бил Николов во Македонија

Второто рочиште во процесот за навреда и клевета што Македонското меѓународно движење за човекови права и претседателот на ММДЧП Бил Николов го покренаа против 360 Степени, македонски медиум контролиран од САД, ќе се одржи во петок, 22 септември 2023 година, во 10 часот, судница бр. 22 во Основниот граѓански суд Скопје, Македонија. Ги повикуваме македонските и меѓународните медиуми, организации за ...

Read More »

Вo петок завршно рочиште за судскиот процес на Бил Николов против Бујар Османи

Завршното рочиште во предметот за навреда и клевета што Македонското меѓународно движење за човекови права и претседателот на ММДЧП Бил Николов го покренаа против министерот за надворешни работи на режимот во Македонија Бујар Османи ќе се одржи во петок, 15 септември 2023 година во 10 часот, во судница 8 во Основниот граѓански суд Скопје, Македонија. Ги повикуваме македонските и меѓународните ...

Read More »

ММДЧП и Каракамишева почнаа процес пред Европскиот суд за човекови права за преименувањето

Македонското меѓународно движење за човекови права започна уште еден процес пред Европскиот Суд за Човекови Права, овојпат во соработка со Тања Каракамишева – Јовановска, редовен професор по македонско уставно право. Врз Македонците беа извршени сериозни прекршувања на човековите права во пресрет и како резултат на принудната промена на името која илегално ни беше наметната од режимот во Македонија со “Преспанскиот ...

Read More »

ММДЧП на средба во канадското министерство за надворешни работи, побара поддршка за македонските политички затвореници, македонското име, идентитет и историја

Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Бил Николов се сретна со Елизабет Андерсон, висока советничка за меѓународна безбедност на министерката за надворешни работи на Канада Мелани Џоли, и со Мери Лиз Пауер, висока советничка за политики на министерката Џоли. На средбата, Николов побара Канада да се заложи за итно ослободување на македонските политички затвореници и да го осуди ...

Read More »

Претседателот на Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права, Бил Николов на средба во Канадското Министерство за надворешни работи

Претседателот на Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права, Бил Николов, се сретна со генералниот директор за Европски и Евроазиски Прашања на канадското Министерство за Надворешни Работи Ендрју Турнер, со заменик-директорката за Европски и Евроазиски Прашања Луиз Корбин и со Роберт Колман. Притоа, Николов побара Канада да бара итно ослободување на македонските политички затвореници, кои се осудени поради тоа што се ...

Read More »

Европската слободна алијанса бара почитување на човековите права на македонските политички затвореници

Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Бил Николов се сретна со претседателката на Европската Слободна Алијанса (ЕФА) Лорена Лопез де Лакал и со советникот за односи со јавноста Пол Бучер на 26 јануари 2023 година, да разговара за сериозните прашања со кои се соочени Македонците, вклучително за ужасните затворски услови во кои се држат политичките затвореници во Република ...

Read More »

Бил Николов и ММДЧП поднесоа тужби за навреда и клевета против министер за надворешни работи и „360 степени“

На 27 јануари 2023 година, претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права Бил Николов и ММДЧП како организација поднесоа тужби за навреда и клевета пред Основниот граѓански суд Скопје, Македонија, против Бујар Османи, министер за надворешни работи на режимот во Македонија, и против 360 Степени, медиум во Македонија. Османи и 360 Степени се гласно критични против сите кои ќе ...

Read More »

Mаскираниот пејач (Кршач на човекови права): Американската политика кон Македонија

Прекршувањето на човековите права треба да се осуди независно од тоа кој е извршителот. Но Американците не прават така. Американскиот пристап е да се осуди кршењето на човековите права, освен ако го вршиат САД или некој кој ја има поддршката на САД. На тема на „американскиот пристап“, најдов нов начин како можеме да ја разобличиме дволичноста на американската надворешна политика: ...

Read More »

ММДЧП и Тања Каракамишева – Јовановска почнаа процес пред европскиот суд за човечки права ѕа да се раскине принудното преименувањето на Македонија

Македонското меѓународно движење за човекови права започна уште еден процес пред Европскиот Суд за Човекови Права, овојпат во соработка со Тања Каракамишева – Јовановска, редовен професор по македонско уставно право. Врз Македонците беа извршени сериозни прекршувања на човековите права во пресрет и како резултат на принудната промена на името која илегално ни беше наметната од режимот во Македонија со “Преспанскиот ...

Read More »